Így tüntettek Vlagyimir Putyin ellen világszerte Navalnij halála után

Nem csak a politikusokat, a civil társadalmat is megdöbbentette Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető halála.

2024. 02. 17. 7:45
NAVALNAJA, Julija; NAVALNIJ, Alekszej
München, 2024. február 16. Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetõ özvegye a 60. alkalommal megrendezett müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián 2024. február 16-án, férje halálának napján. A 19 évi fegyházbüntetését töltõ 47 éves Navalnijt egy szibériai börtönben érte a halál. MTI/AP/Reuters pool/Kai Pfaffenbach Fotó: Kai Pfaffenbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök csatlakozott a nyugati kormányokhoz, és Vlagyimir Putyint tette felelőssé Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető haláláért – számolt be a The Guardian.

ALBANESE, Anthony
Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a Li Csiang kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. november 7-én.
Fotó: Lukas Coch/MTI/EPA-AAP

Albanese szombaton Newcastle-ben újságíróknak elmondta, hogy Ausztráliát megdöbbentette és elszomorította a hír. Az X-en azt írta, hogy ami Navalnijjal történt, az „megbocsáthatatlan”.

A The Guardian közzétett egy videót annak kapcsán, hogy a világ több országában voltak tüntetések, megemlékezések Navalnij halála miatt. Ahogy arról mi is beszámoltunk, Budapesten az orosz nagykövetség előtt állítottak emléket az orosz ellenzéki politikusnak

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt mondta, hogy a kanadaiak „megdöbbentek” a halálhír hallatán.

A demokrácia, a szabadságjogok és az orosz nép elkötelezett harcosa volt. Ez valóban azt mutatja, hogy Putyin milyen mértékben fog lecsapni mindenkire, aki az orosz nép szabadságáért harcol

 ​​– mondta.

Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő szerint Antonio Guterres ENSZ-főtitkár „megdöbbenéssel értesült Alekszej Navalnij orosz ellenzéki személyiség halálhíréről”. 

A főtitkár részvétét fejezi ki Navalnij családjának, és teljes körű, hiteles és átlátható vizsgálatot kér Navalnijnak a börtönben bekövetkezett állítólagos halála körülményeiről

– mondta Stephane Dujarric egy sajtótájékoztatón.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár visszafogottabb nyilatkozatot adott ki, mondván, hogy „minden tényt meg kell vizsgálni, és Oroszországnak választ kell adnia a halála körülményeivel kapcsolatos összes súlyos kérdésre”.

Borítókép: Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető özvegye a 60. alkalommal megrendezett müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián 2024. február 16-án, férje halálának napján. A 19 évi fegyházbüntetését töltő 47 éves Navalnijt egy szibériai börtönben érte a halál. (Fotó: Kai Pfaffenbach/MTI/AP/Reuters pool)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.