Izraeli katonák elképesztő dolgokat találtak a Hamász alagútjában + videó

A palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség, az UNRWA székháza alatt találták meg a Hamász palesztin terrorista szervezet egyik bázisát. Az IDF szerint arra is voltak jelek, hogy az UNRWA központjának helyiségeit a Hamász terroristái használták, azt ugyanakkor nem tudták megerősíteni, hogy az izraeli–palesztin háború kirobbanása után is jelen volt-e az ENSZ segélyszervezete az épületben.

2024. 02. 11. 9:52
null
Tulkarem, 2024. január 17. Izraeli katonák egy elfogott palesztin férfit vezetnek a ciszjordániai Tulkaremben, a város menekülttáborában tartott rajtaütésen 2024. január 17-én. Izraeli közölte, hogy a hadsereg leszámolt a Hamász palesztin iszlamista szervezet több fegyveresével Ciszjordániában és a Gázai övezetben is. A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli mûveletben legkevesebb négy palesztin vesztette életét Ciszjordániában. MTI/EPA/Alaa Badarneh Fotó: Alaa Badarneh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg (IDF) felfedezett egy Hamász-alagutat a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökség, az UNRWA székháza alatt, ahol többek között fegyvereket és robbanóanyagokat találtak. Az IDF egy videót is megosztott a közösségi oldalán a feltárásról.

 

Az izraeli hadsereg az alagútban talált dolgok fényében újabb súlyos vádakat fogalmazott meg az UNRWA ellen a Gázai övezetben: az ENSZ alszervezetének székháza alatt az iszlamista Hamász katonai hírszerző szolgálatának adatközpontja volt.

Az IDF szerint arra is voltak jelek, hogy az UNRWA központjának helyiségeit a Hamász terroristái használták. Arról ugyanakkor nincs információk, hogy pontosan ez mikor volt – az október eleji Hamász-terrortámadás előtt vagy az izraeli–palesztin háború kirobbanása után, ezt az információt nem lehetett függetlenül ellenőrizni.

Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője reagálva a vádakra kifejtette, hogy az épületet már az izraeli–palesztin háború korai szakaszában kiürítették, és a szervezetnek nem volt tudomása arról, hogy alatta alagút húzódik. A segélyszervezet munkatársai az izraeli hadsereg utasítására már október 12-én elhagyták a központot. A szervezet azóta nem használta az épületet. 

Az ENSZ segélyszervezetét a közelmúltban súlyos vádak érték. Izrael szerint az UNRWA együttműködik a Hamász terrorszervezettel. Néhány alkalmazottat azzal is megvádolták, hogy részt vettek az október 7-i mészárlásban.

Borítókép: Izraeli katonák egy elfogott palesztin férfivel (Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.