Lujza 2024. március 2.
logo

Joe Bidenék mesterséges intelligenciával akarnak nyerni?

Magyar Nemzet
2024.02.12. 05:10
Joe Bidenék mesterséges intelligenciával akarnak nyerni?

A mesterséges intelligencia segítségét hívnák a demokraták az idei amerikai elnökválasztáshoz, legalábbis erre utal az, hogy a Microsoft összehozná az újságírást és a technológiát. A cél állítólag az, hogy segítsen tiszta információs környezetet teremteni akkor, amikor emberek milliói választanak idén törvényhozókat. Nem mellesleg alapvetően demokrata vezetésű államokban fejlesztik a technológiát.

A Microsoft egy tető alá hozná a mesterséges intelligenciát és az újságírást. A Breitbart amerikai hírportál szerint a Microsoft célja az, hogy a különböző szervezetek és a lapkiadók segítsék egymást abban, hogyan használják etikusan és legálisan a mesterséges intelligenciát.

A vállalat úgy látja, hogy a mesterséges intelligenciát használó újságírás egyáltalán nem volt sikeres eddig, pedig egyre több kiadó alkalmazza a technológiát. Az egyik legékesebb példa erre az volt, hogy nemrég a Sports Illustrated magazin Deion Sanderst az „Év sportolójának” választotta, miután első évében a Colorado Buffaloes amerikaifutball-csapat vezetőedzője lett, annak ellenére, hogy a csapat az egyik legrosszabb győzelmi mérleget tudta felmutatni az egyetemi futballban.

A Microsoft bejelentése azonban nem csak az újságírásról szól, a valódi lényeges cél ezután következik. A vállalat a demokratikus választások tisztaságát is ezzel akarja garantálni. 

A Microsoft számos együttműködést indít hírszervezetekkel a generatív mesterséges intelligencia bevezetése érdekében. Egy olyan évben, amikor világszerte emberek milliárdjai fognak szavazni a demokratikus választásokon, az újságírás kritikus fontosságú az egészséges információs ökoszisztémák létrehozásában, és az iparággal együttműködve az a küldetésünk, hogy biztosítsuk, hogy a szerkesztőségek képesek legyenek innovációval szolgálni ebben az évben és a jövőben is

– fogalmaz a Microsoft. Vagyis jó néhány választásba szeretne beleszólni az a cég, amely alapvetően demokrata vezetésű államokban fejleszti a technológiáját. 

A Breitbart erre reagálva cinikusan úgy fogalmazott: 

Milyen kényelmes Joe Biden elnöknek és a demokratáknak, hogy a Microsoft a 2024-es választások előtt létrehozza ezt az állítólag egészséges információs ökoszisztémát. Ó, és egyébként a Microsoft mesterséges intelligenciája, ahogyan azt a demokraták megcélozták, arról is meggyőzhet minket, hogy a választási csalás csak mítosz. Ugyanakkor a digitális uraink azt fogják mondani nekünk, hogy Donald Trump veszélyt jelent a társadalomra, hogy a republikánusok gyűlölik a nőket, és hogy az éghajlatváltozás egzisztenciális fenyegetést jelent. Minden ezzel ellentétes jelentés természetesen dezinformáció.

A hírportál szerint azonban van még remény, hiszen korábban már Barack Obama elnöksége alatt is próbálkoztak totális propagandával, majd később az elnök maga panaszkodott, hogy az embereket képtelenség lebeszélni arról, hogy fontos például a fegyvertatáshoz való jog, de egyéb célokat sem tudtak elérni a demokraták. A Breitbart szerint jó esély van arra, hogy az emberek többsége ezúttal is átlát a szitán. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.