Josep Borrell: Fontos az UNRWA-nak folyósított támogatás fenntartása + videó

A civilek védelmében a nemzetközi közösségnek el kell gondolkodnia az Izraelnek szánt katonai felszerelés szállításának leállításán – mondta Borrell.

Forrás: MTI2024. 02. 12. 18:22
GENNEZ, Caroline; BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2024. február 12. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje (b) és Caroline Gennez, nagyvárosokért felelõs belga fejlesztési együttmûködési miniszter a tagországok fejlesztési ügyekért felelõs minisztereinek informális tanácskozásán Brüsszelben 2024. február 12-én. A miniszterek az ENSZ palesztinokat segélyezõ ügynöksége (UNRWA) pénzügyi támogatásának helyreállításáról tanácskoznak. Az elmúlt idõszakban számos ország bejelentette a szervezetnek nyújtott támogatása felfüggesztését, miután az izraeli hírszerzés szerint az UNRWA legalább 12 alkalmazottja 2023. október 7-én részt vett a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadásában. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mivel nincs alternatívája a palesztin menekülteket segítő ENSZ-ügynökségnek (UNRWA), alapvetően fontos a támogatás fenntartása, hogy az ügynökség folytatni tudja munkáját a Gázai övezetben − közölte az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben hétfőn.

Az EU-tagországok fejlesztési ügyekért felelős minisztereinek informális ülését követően Josep Borrell kijelentette: az UNRWA-nak folyósított támogatásának megszüntetése vagy hosszú távú felfüggesztése a jelenleginél jelentősebb humanitárius válsághoz vezetne.

A humanitárius katasztrófát Gázában el kell kerülni − húzta alá −, nemcsak a helyzet helyi javítása, hanem a térség stabilitása érdekében is, az instabilitás a Közel-Keleten pedig hatással lehet Európára is.

A főképviselő közölte: noha Izrael régóta el szeretné érni az UNRWA felszámolását, az ENSZ-ügynökség munkáját kiváltani azonban nem lehet. Egyetlen esetben lehetne leállítani az UNRWA tevékenységét, ha nem lenne többet palesztin menekült, ha megvalósulna a kétállami megoldás, Izrael mellett egy palesztin állam létrehozása − jelentette ki.

Ha ez az ügynökség megszűnik, az legkevesebb 5,6 millió ember életére lesz pusztító hatással. Ezek az emberek hontalanok, ugyanis nem létezik palesztin állam

− fogalmazott Borrell, majd hozzátette: a nemzetközi közösség mellett Izrael érdeke is az UNRWA munkájának folytatása.

Kijelentette, a civilek védelmében a nemzetközi közösségnek el kell gondolkodnia az Izraelnek szánt katonai felszerelés szállításának leállításán.

Ha a nemzetközi közösség úgy véli, hogy ez mészárlás, ha úgy gondolják, hogy túl sok embert öltek meg Gázában, talán kevesebb fegyvert kellett volna szállítani, hogy megakadályozzák ilyen sok ember halálát − tette hozzá.

Arra vonatkozóan, hogy Izrael a Rafah elleni katonai támadás előtt a civilek evakuálását szorgalmazta, az uniós diplomácia vezetője azt mondta: 

Evakuálni? De hova? Elmenekülni? De hova? Talán a Holdra?

− tette hozzá válaszában Josep Borrell.

Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője a rafahi civilek evakuálására vonatkozóan azt mondta: „hova lehetne kitelepíteni a palesztin lakosságot? Nem ismerek egyetlen biztonságos helyet sem a Gázai övezetben” − tette hozzá.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az ENSZ-ügynökség munkája egyre több nehézségbe ütközik Rafah környékén. Az UNRWA munkatársai nem jutnak a helyi rendőrség nyújtotta védelemhez, a rendfenntartók legtöbbje ugyanis meghalt az izraeli támadásokban. A fegyveres védelem hiánya teljes mértékben ellehetetleníti a segítségnyújtást − mondta. Kiemelte: az ügynökség munkája lényeges, a támogatásnak célba kell jutnia, ugyanis – mint mondta – a térségben humanitárius katasztrófa fenyeget.

Kérdésre válaszolva Lazzarini kijelentette: nem áll szándékában lemondani azon izraeli állításokat követően, amelyek szerint az UNRWA legalább 12 alkalmazottja október 7-én részt vett az EU-ban terrorszervezetként kezelt, palesztin Hamász által vezetett, izraeliek elleni támadásban.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője (balra) és Caroline Gennez nagyvárosokért felelős belga fejlesztési együttműködési miniszter a tagországok fejlesztési ügyekért felelős minisztereinek informális tanácskozásán Brüsszelben 2024. február 12-én. A miniszterek az ENSZ palesztinokat segélyező ügynöksége (UNRWA) pénzügyi támogatásának helyreállításáról tanácskoznak. Az elmúlt időszakban számos ország bejelentette a szervezetnek nyújtott támogatása felfüggesztését, miután az izraeli hírszerzés szerint az UNRWA legalább 12 alkalmazottja 2023. október 7-én részt vett a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni támadásában (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.