Lengyel gazdák forradalma az uniós szabályozások ellen

Blokkolták a németországi határátkelőket a lengyel gazdák, akik az uniós bürokrácia ellen tüntetnek. A tiltakozás, mely vasárnap délután kezdődött, nem csupán egy rövid életű megmozdulás, hanem egy tervezett 25 napos blokád.

2024. 02. 26. 20:02
Swiecko, 2024. február 26. Drónfelvétel tüntető lengyel gazdákról, akik járműveikkel akadályozzák a határátlépést az európai zöld megállapodást és az ukrán gabona felvásárlását ellenző demonstrációjukon a lengyel-német határ lengyelországi oldalán, Swieckónál 2024. február 25-én. MTI/EPA-PAP/Lech Muszynski Fotó: MTI/EPA-PAP/Lech Muszynski Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyel gazdák vonultak az utcára, traktorokkal és gyalogosokkal torlaszolva el az utakat Lengyelország és Németország határán, Swiecko nyugati részén. A lengyelországi gazdák fokozták ellenállásukat, és blokkolták a Németországba vezető A2-es autópályát. Ez a lépés erőteljes tiltakozást jelez az uniós szabályozások és adók ellen, amelyeket a mezőgazdasági közösség a megélhetésükre nézve károsnak tart.

	Krakivec, 2024. február 26. Ukrán kamionok sorakoznak kiégett ukrán mezőgazdasági gépek közelében az ukrán-lengyel határ ukrajnai oldalán, Krakivecnél 2024. február 25-én. Az ukrajnai háborúban tönkrement haszongépeket ukrán gazdálkodók vontatták a határhoz válaszul arra, hogy lengyel gazdák hat határellenőrző pontot torlaszoltak el az európai zöld megállapodás és az ukrán gabona felvásárlása elleni tiltakozásként. Az angol nyelvű feliratok jelentése: "Ha Ukrajna veszít, Lengyelország is veszít!" és "Álljatok le a blokáddal, hagyjátok hazatérni az ukrán sofőröket!" MTI/EPA/Mikola Tisz
Forrás: MTI

A tiltakozás, mely vasárnap délután kezdődött, nem csupán egy rövid életű megmozdulás, hanem egy tervezett 25 napos blokád. Bár a helyi képviselőkkel és vállalkozásokkal folytatott tárgyalások befolyásolhatják a demonstráció időtartamát, a lengyel gazdák továbbra is kitartanak bizonyos uniós politikákkal szembeni ellenállásuk mellett.

Elégedetlenségük középpontjában az EU zöldmegállapodás áll, amely a vegyi anyagok használatának és az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozását szorgalmazza. A lengyel gazdák szerint ezek az intézkedések drágítják termékeiket, emellett pedig ki vannak téve a nem uniós importból származó versenynek is.

 

Borítókép: Drónfelvétel tüntető lengyel gazdákról, akik járműveikkel akadályozzák a határátlépést az európai zöldmegállapodást és az ukrán gabona felvásárlását ellenző demonstrációjukon a lengyel–német határ lengyelországi oldalán, Swieckónál 2024. február 25-én (Fotó: MTI/EPA-PAP/Lech Muszynski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.