Megszavazták: Bidenék küldhetik a milliárdokat Ukrajnának? + videó

Hosszú hónapok vitáját zárták le éjszaka az amerikai szenátusban. Néhány republikánus törvényhozót sikerült meggyőzni arról, hogy álljanak át annak a törvényjavaslatnak a támogatói közé, amelynek segítségével további milliárdokat küldhetnek Ukrajnának.

Forrás: FoxNews2024. 02. 13. 15:19
BIDEN, Joe
Blue Bell, 2024. január 6. Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampánygyûlésen beszél a Pennsylvania állambeli Blue Bellben 2024. január 5-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 õszén esedékes. MTI/EPA/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Egyesült Államok szenátusa egy 95 milliárd dolláros nemzetbiztonsági kiegészítő csomagot fogadott el Ukrajna, Izrael és az indiai–csendes-óceáni térség megsegítésére. A végső szavazáson 70:29 arányban, 22 republikánus „igen” segítségével fogadták el a módosítást

A kiegészítő csomag nem tartalmazza a déli határ biztosításához tartozó rendelkezéseket, és figyelmen kívül hagyta azt is, hogyan ellensúlyozzák a kiadásokat. Ez azért is nagyon fontos, mert a republikánusok eddig azért blokkolták a javaslatot, mert előbb a déli határon kialakult migrációs krízist akarták megoldani.

A teljes csomag 60 milliárd dollárt tartalmaz Ukrajnának, 14 milliárd dollárt Izraelnek, 9 milliárd dollár humanitárius segélyt Gázának és közel 5 milliárd dollárt az indiai–csendes-óceáni térségnek.

Az Egyesült Államok már több mint 100 milliárd dollárt költött Ukrajna megsegítésére, amióta az orosz–ukrán háború 2022 februárjában elkezdődött. Mitt Romney egyenesen azt mondta, hogy a szenátoroknak talán ez lehet a valaha volt legfontosabb szavazás a testületben.

Jerry Moran kansasi republikánus szenátor is érzelmessé vált a törvényjavaslatot támogató beszédében.

Először Amerikában hiszek, de sajnos ez azt jelenti, hogy részt kell vennünk a világban

– mondta Moran.

Borítókép: Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampánygyűlésen beszél a Pennsylvania állambeli Blue Bellben 2024. január 5-én. Az amerikai elnökválasztás 2024 őszén esedékes (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.