Orosz–ukrán háború: a pénz útja, más zsebéből támogatja Ukrajnát az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok mintegy ötszázezer dollárt utalt át a bűncselekményből elkobzott orosz vagyonból Észtországnak, mindezt Ukrajna megsegítésére.

2024. 02. 18. 7:57
null
Harkiv, 2024. január 23. Mentõalakulatok tagjai a helyszínen, miután találat ért egy lakóházat Harkivban 2024. január 23-án. A legutóbbi orosz légitámadás következtében legkevesebb két ember életét vesztette, négyen megsebesültek. MTI/EPA/Szergej Kozlov Fotó: Szergej Kozlov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai igazságügyi minisztérium hozzávetőleg félmillió dollár elvett orosz pénzt utalt át Észtországnak Ukrajna megsegítésére. A balti állam ezeket a forrásokat egy olyan projektre fogja fordítani, amely Ukrajna villamosenergia-elosztó és -átviteli rendszerének javításához kapcsolódik, amelyeket az orosz csapatok támadtak meg — írja a Blic szerb napilap.

Ez az első ilyen átutalás az Egyesült Államoktól egy külföldi szövetséges számára, kifejezetten Ukrajna megsegítése céljából, és a második alkalom, hogy az Igazságügyi Minisztérium KleptoCapture munkacsoportja elkobzott orosz vagyont bocsátott Ukrajna rendelkezésére – áll a tárca közleményében. 5,4 millió dollár elkobzott pénzeszközt biztosítottak tavaly a külügyminisztériumnak az ukrán háborús veteránok támogatására.

A bejelentés az Egyesült Államok és észt partnereink megingathatatlan eltökéltségét bizonyítja, hogy megakadályozza, hogy Putyin elnök hozzáférjen a nyugati technológiákhoz, amelyekre támaszkodik, hogy illegális háborút folytasson Ukrajna ellen

 – mondta Lisa Monaco főügyész-helyettes, aki aláírta az átadási megállapodást az Egyesült Államok nevében. 

Helyi lakosok nézik a füstölgő romokat, miután találat ért egy lakóházat Harkivban 2024. január 23-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

Az igazságosság és a helyreállításáért tett lépés új utat nyit az Oroszország folyamatos brutalitása elleni küzdelem felé. Az Igazságügyi Minisztérium továbbra is kreatív megoldásokat keres annak biztosítására, hogy az ukrán nép reagálni tudjon – tette hozzá.

A Putyin-rezsim célirányosan vette célba a kritikus és civil infrastruktúrát Ukrajnában, hogy gyengítse a morált, megbénítsa az ukrán gazdaságot, és a telet háborús fegyverként használja

 – mondta Michael Khoo, a KleptoCapture munkacsoport társigazgatója.

Kiemelte: az Észtországnak nyújtott pénzeszközöket arra használják fel, hogy drámaian lerövidítsék az ukrajnai elektromos infrastruktúra sürgős javításához szükséges időt, mindezt annak érdekében, hogy szó szerint égve maradjanak a lámpák.

Mint a közlemény fogalmaz: ez az akció azt mutatja, hogy az amerikai minisztérium és nemzetközi partnerei új megoldásokat keresnek és fejlesztenek ki annak biztosítására, hogy az orosz bűnözői hálózatok nyereségét az ukrán nép támogatására fordítsák.

Borítókép: Mentőalakulatok tagjai a helyszínen, miután találat ért egy lakóházat Harkivban 2024. január 23-án (Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.