Putyin: A stratégiai nukleáris erők készenléti állapotban vannak

Az orosz elnök az ország parlamentjének alsó- és felsőháza előtt elmondott évértékelő beszédében kiemelte: szuverén, erős Oroszország nélkül nem lehetséges tartós világrend. Putyin a hadifejlesztések mellett a szegénység felszámolásáról, új családtámogatási programokról és infrastrukturális fejlesztésekről is beszélt. Beszéde végén hangsúlyozta: a katonáik teremtik meg az ország jövőjéhez és fejlődéséhez szükséges feltételeket.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 02. 29. 10:46
null
Russian President Vladimir Putin delivers his annual state of the nation address at the Gostiny Dvor conference centre in central Moscow on February 29, 2024. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP) Fotó: AFP/Alexander NEMENOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szuverén, erős Oroszország nélkül nem lehetséges tartós világrend, mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök idei évértékelő beszédében. Putyin hozzátette, Oroszország hamarosan a világ négy legnagyobb gazdaságának egyike lesz.

Az orosz államfő helyi idő szerint délben lépett pódiumra a moszkvai Gosztiny Dvorban, és beszéde elején köszönetet mondott a mérnököknek és vállalkozóknak Oroszország érdekében végzett munkájukért, számol be róla a RIA Novosztyi. 

Russian President Putin addresses the Federal Assembly in Moscow
Fotó: Reuters/Evgenia Novozhenina

Két év leforgása alatt az orosz gazdaság több milliárd rubelt küldött az Északi Katonai Kerület harcosainak támogatására. Az emberek álcázó hálókat és különféle csomagokat küldenek a néha szerény tartalékaikból. Ez hozzájárulás az általános győzelemhez

 – hangsúlyozta Putyin.

Az elnök beszélt arról is, hogy – mint fogalmazott – tovább fogják fejleszteni a demokrácia intézményeit Oroszországban. – Nem engedjük, hogy bárki beleavatkozzon belügyeinkbe. Csak a saját utunkat határozzuk meg és hagyományokat ápolunk, világnézetünk alapján oldjuk meg a problémákat – fogalmazott.

A hadseregről és a háborúról szólva elmondta,

Az orosz fegyveres erők harci képességei sokszorosára nőttek. A csapatok minden irányban magabiztosan haladnak előre és szabadítják fel a területeket

Hozzátette, Oroszország nem indította el ezt a háborút, de mindent megtesznek a nácizmus felszámolása és állampolgáraik szuverenitásának védelme érdekében.

– Az orosz hadsereg a különleges hadművelet során óriási harci tapasztalatokra tett szert. Parancsnokok egész sora nőtt fel, akik gondoskodnak az embereikről és hozzáértően látják el feladataikat. Látjuk, hol vannak problémáink, értjük, mit kell tenni, ez a munka folyamatban van – tette hozzá Putyin,

majd egyperces néma csendet kért a háborús áldozatok emlékére.

A hadifejlesztésekről szólva elmondta, a Kinzsal és Cirkon komplexeket már használták csatákban. Az Avangard interkontinentális hatótávolságú egységei és más védelmi ipari innovációk harci szolgálatban vannak, folytatta. – A többi ígéretes fejlesztéssel kapcsolatos munka is folytatódik – jegyezte meg az elnök. 

Ami az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokat illeti, Washington nyíltan ellenséges lépéseket tesz, igyekszik »stratégiai vereséget« mérni Moszkvára a csatatéren

– fogalmazott, és hozzátette, a Nyugat Oroszországot is megpróbálja fegyverkezési versenybe rángatni, amire már egyszer sor került. – Moszkva feladata azonban az, hogy a védelmi ipart oly módon fejlessze, hogy az az ország tudományos és technológiai potenciálját fejlessze. Az erőforrásokat a lehető legracionálisabban kell elosztani – jelentette ki. 

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat számos országban provokált konfliktusokat, és azt állítja, hogy Oroszország maga is „meg akarja támadni” Európát. 

Ugyanakkor a külföldi államok maguk választják ki az eltalálandó „célpontokat”, és arról beszélnek, hogy csapatokat küldenek Ukrajnába. A következmények a beavatkozókra nézve nagyon tragikusak lesznek. – Vannak olyan fegyvereink is, amelyek eltalálják a területükön lévő célokat – hangsúlyozta. 

 

Az Egyesült Államok és szövetségeseinek lépései az európai biztonsági rendszer lebontásához vezettek. Dolgoznunk kell Eurázsia egyenlő és oszthatatlan biztonságának új kontúrján. Oroszország készen áll a párbeszédre mindenkivel, akit ez érdekel 

– fogalmazott az orosz államfő, és kiemelte:

szuverén, erős Oroszország nélkül nem lehetséges tartós világrend.

Mint mondta, Moszkva a globális többség egyesítésére törekszik, és most sok monopólium és sztereotípia összeomlik. 2028-ra a BRICS-országok hozzák létre a globális GDP mintegy 37 százalékát, a G7-ek száma pedig 27,8 százalékra csökken – vetítette előre Putyin.

Oroszország a baráti államokkal együtt hatékony logisztikai folyosókat hoz létre, és az egyenlőségen alapuló interakciót fejleszti. Új országok aktívan csatlakoznak olyan szervezetekhez, mint az SCO és a BRICS 

– hangsúlyozta az elnök. – Az Oroszország és az ASEAN közötti együttműködés pozitívan fejlődik, és Moszkva régóta jó kapcsolatokat ápol arab és afrikai országokkal – tette hozzá Putyin.

 

A család éve Oroszországban

Oroszország 2024-ben a család évét indította el. 

– A család fő célja a gyermekek születése. Amíg egyes országok szándékosan rombolják le a család intézményét, Oroszország az életet választja – hangsúlyozta Putyin. Elmondta, a következő hat évben el kell érniük a születésszám fenntartható növekedését, ennek elérése érdekében pedig további intézkedésekre kerül sor, beleértve a regionális fejlesztéseket is.

– E programok fejlesztésére mintegy 75 milliárd rubelt különítenek el az egyes régiók számára – tette hozzá Putyin.

Az elnök azt is javasolta, hogy 2030-ig hosszabbítsák meg a harmadik gyermek születése esetén felvehető 450 ezer rubel hitel törlesztési programját. Oroszországban több mint kétmillió család él két-három gyermeknél többel. Ez büszkeség az országra nézve – jegyezte meg Putyin. A mutatók folyamatosan javulnak, folyamatos munkára van szükség a családok életminőségének javítására, ebből a célból egy új nemzeti projekt, a „Család” lép életbe, folytatta Putyin.

2020-tól másfélszeresére nőtt a minimálbér Oroszországban. 2030-ra ismét csaknem megduplázódik – 35 ezer rubelre, hangsúlyozta.

Javítani kell a közszférában is a béreket – hangsúlyozta az elnök, aki azt is elmondta, hogy az átlagkeresetek szintje országszerte markánsan eltér, ezért a kormányzati szolgálatok és a szociális szféra bérezésének kiigazítását szorgalmazta, valamint az egyetemi tanárok javadalmazásának emelését. 

– Erre is van pénz a költségvetésben – hangsúlyozta Putyin. 

Az egyetemek eredményességének ismérvei a személyi és technológiai fejlesztések, a magas színvonalú startupok létrehozása – jegyezte meg az államfő. 

 

Hatalmas előnyünk a hazai tudományos infrastruktúra 

Ami a technológiai bázist illeti, itt a tudomány az alap – mondta Putyin. Az orosz államfő több mint kétszeres tudományos fejlesztési beruházásokat javasolt, és ezen mutatók szerint a világ egyik vezető országává válna Oroszország.

– Oroszországnak új globális projekteket kell létrehoznia, és hosszú távú megrendeléseket kell kötnie csúcstechnológiás termékekre. Szükséges továbbá nemzetközi technológiai platformok létrehozása és a saját alkatrészgyártás fejlesztése  

– fejtette ki Putyin.

A technológiai szuverenitási projekteknek hozzá kell járulniuk a gazdaság egészének a versenyképesség magas szintjéhez – mondta az elnök.

Putyin a mesterséges intelligencia terén elért fejlesztések aktívabb felhasználását is szorgalmazta. Elmondása szerint kilencmilliárd rubelt szánnak a digitalizációra. 2030-ra hetven százalékkal kell nőnie a beruházások volumenének a kulcsfontosságú iparágakban – hangsúlyozta az államfő.

Az orosz bankrendszernek és tőzsdének biztosítania kell a tőke beáramlását a gazdaságba. A következő két évben több mint kétszázmilliárd rubel beruházással megvalósuló projekteket támogatnak – jegyezte meg az elnök. Az elnök a „takaréklevél” elindítását szorgalmazta. Lehetővé válik hosszú távú forráskihelyezés, a bankok kedvezőbb kamatbevételt kínálnak. Ezeket az alapokat 2,8 millió rubelig biztosítják. – A tőke legmegbízhatóbb védelme erős, szuverén országunk – jegyezte meg Putyin, hozzátéve, hogy a legtöbb vállalkozó ragaszkodik a hazafias állásponthoz. 

2023-ban húsz százalékkal nőtt a fiatal (25 év alatti) vállalkozók száma. Az ilyen kreatív energiát támogatni kell – jegyezte meg az elnök.

A mezőgazdaság Oroszországban is aktívan fejlődik. Putyin szerint az ország különösen a búzatermelés terén vált világelsővé. A kormány folytatja a vidéki területek fejlesztését, különös figyelmet fordítva a tengerparti régiókra. Putyin arról is beszélt, hogy 2021 óta több erdőt állítanak helyre Oroszországban, mint amennyit kivágnak. Az elnök köszönetet mondott az önkénteseknek, aktivistáknak – mindenkinek, aki részt vett ebben az eredményben. 

 

A digitalizációról és a mesterséges intelligenciáról

 

A digitális platformoknak 2030-ra a gazdaság minden ágazatában meg kell jelenniük. Ennek eléréséhez legalább hétszázmilliárd rubelt különítenek el az adatgazdasági projektek megvalósítására.

Oroszország a világ egyik vezető szerepét tölt be a közszolgáltatások digitális platformjainak megvalósításában – jegyezte meg Putyin.

A hazai IT-cégekbe történő befektetések növekedési ütemének legalább a gazdasági növekedés kétszeresének kell lennie, az ország minden szegletében elérhetővé kell tenni a nagy sebességű internet-hozzáférést. Ennek érdekében műholdak rendszerét fejlesztik ki – emeltei ki az orosz elnök.

2021-ben Oroszország infrastrukturális költségvetési hitelprogramot indított. Ezt a programot aztán kibővítették. 

2025-től évente legalább 250 milliárd rubellel növeljük a strukturális hitelek állományát a régiókban – hangsúlyozta Putyin.

Putyin javasolta, hogy tanulmányozzák a fiskális rendszer modernizálásának megközelítéseit. Szerinte az adóteher igazságosabb elosztására van szükség. Mint mondta, mindenféle kiskapukat is be kell zárni, amivel a cégek adóelkerülést hajtanak végre. A régiók pénzügyi támogatása terén a megoldásoknak az emberek életminőségének javítását kell szolgálniuk. Számos regionális programot már meghosszabbítottak 2030-ig, különösen az Észak-Kaukázusban és a Donbászban.

120 milliárd rubelt szánnak az önkormányzatok fejlesztésének támogatására. Oroszország új betelepítési programot is indít a szükséglakások lakosai számára – hangsúlyozta az elnök. 

 

Közlekedési infrastrukturális fejlesztések

Putyin beszél még arról, hogy 2024-ben meghosszabbítják az M12-es autópályát Jekatyerinburgig. – Ez az út a jövőben az egész országon áthalad – hangsúlyozta az elnök. A következő években kiemelt hangsúlyt kap a regionális utak fejlesztése is.

A légi közlekedésnek is megfizethetőbbé kell válnia. Hat év alatt legalább 75 repülőtér infrastruktúrájának korszerűsítésére van szükség, ez az orosz repülőtér-hálózat több mint egyharmada – mondta. 

A Moszkva és Szentpétervár közötti első nagysebességű vasútvonal Tveren és Velikij Novgorodon fog áthaladni. Ezután autópályákat építenek az Urálba és Fehéroroszországba, valamint más népszerű úti célokra. 

Felépítjük a sarkvidéki flottát és fejlesztjük az északi tengeri útvonalat. A közelmúltban már több nagy teljesítményű jégtörőt hoztak létre – jegyezte meg Putyin. Ebben a felsőfokú végzettséggel rendelkező katonai állomány vehet részt. Olyan emberekről van szó, akik mindenekelőtt bátorságot tanúsítottak – hangsúlyozta az elnök. 

A veteránok és a különleges katonai hadművelet résztvevői elsőbbséget élveznek a felsőoktatás és a polgári végzettségek megszerzésében az orosz egyetemeken. Putyin arra kérte a Honvédelmi Minisztériumot, hogy támogassa a katonák és tisztek tanulmányait.

Putyin köszönetet mondott a kormányban, minisztériumokban és a régiókban tevékenykedő kollégáinak is, akik ezekben az években együtt dolgoztak az országért. Mint mondta, minden nemzeti projektet az év végéig jóvá kell hagyni, a közös célokért, a nemzeti fejlesztési célok megvalósításáért kell továbbra is dolgozniuk.

Az elnök elmondta, a programok eredményességét nem az elköltött pénzen, hanem az emberek értékelésén mérik. A történelmi kihívások nagyságrendje rendkívül világos munkát igényel az államtól, a vállalkozásoktól és az állampolgároktól, tette hozzá az orosz elnök.

Minden terv megvalósítása közvetlenül függ katonáinktól, tisztjeinktől és mindenkitől, aki most a fronton harcol. Ők, a katonáink teremtik meg az ország jövőjéhez és fejlődéséhez szükséges feltételeket.

 

Meghajolok előttetek, srácok

– fogalmazott az elnök.

Egy nagy család vagyunk, azt fogjuk csinálni, amit akarunk. Hiszek a sikereinkben, győzelmeinkben és Oroszország jövőjében!

– zárta szavait Putyin. 

A beszédet itt lehetett megtekinteni:

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök tartja éves beszédét a nemzet helyzetéről a Moszkva központjában lévő Gosztyin Dvor konferenciaközpontban 2024. február 29-én (Fotó: Alexander Nemenov/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.