Lujza 2024. március 2.
logo

Rossz hír érkezett a Pentagonból

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2024.02.12. 06:29 2024.02.12. 07:51
Rossz hír érkezett a Pentagonból

Ismét kórházban ápolják Lloyd Austin amerikai védelmi minisztert – jelentette be a Pentagon szóvivője vasárnap.

Pat Ryder közlése szerint a minisztert sürgősséggel vitték a Washington melletti Bethesdában működő Walter Reed Katonai Egészségügyi Központba. A miniszter hivatali feladatait az újabb kórházi kezelés idején ellátja, az ehhez szükséges minősített kommunikációs rendszereket magánál tartja – tájékoztatott a szóvivő, hozzátéve, hogy a miniszterhelyettes készen áll arra, hogy szükség esetén átvegye a védelmi miniszteri funkcióval járó feladatokat.
 Lloyd Austin az eredeti tervek szerint kedden Európába utazott volna az Ukrajna támogatására alakult nemzetközi kontaktcsoport ülésére, valamint a NATO védelmi miniszteri tanácskozására. Pat Ryder szóvivő azt mondta: egyelőre korai megmondani, hogy a miniszter tud-e utazni.
 A Pentagon illetékese hangsúlyozta, hogy a miniszterhelyettest, az egyesített vezérkar főnökét, a Fehér Házat, valamint a kongresszust is értesítették a fejleményekről. 

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a védelmi minisztérium washingtoni épületében, a Pentagonban 2024. február 1-jén.
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a védelmi minisztérium washingtoni épületében, a Pentagonban 2024. február 1-jén. Fotó: MTI/AP/Kevin Wolf

Január elején komoly botrányt váltott ki, hogy akkori kórházi kezelését, amely intenzív osztályon történt, a miniszter négy napon keresztül titkolta, és a Fehér Ház is csak három nappal a kórházba kerülés után szerzett tudomást arról, hogy a védelmi ügyekért felelős kormánytag nem képes a feladatának ellátására. Lloyd Austin január végén tért vissza a Pentagonba, amikor közölte, vállalja a felelősséget a történtekért.

A védelmi miniszter még decemberben műtéti beavatkozáson esett át, egy daganatos betegséggel összefüggésben, majd január első napján komplikációk miatt szorult sürgősségi ellátásra. Az újabb sürgősségi ellátás okát hivatalosan nem közölték, sajtóértesülések szerint gyulladás lépett fel.

 

Borítókép: Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a védelmi minisztérium washingtoni épületében, a Pentagonban 2024. február 1-jén (Fotó: MTI/AP/Kevin Wolf)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.