Svájc nyáron már az ukrán békéről akar tárgyalni

Svájc azt tervezi, hogy nyáron már az orosz–ukrán háborút lezáró békéről tárgyalhatnak a felek és a közvetítők.

2024. 02. 24. 20:06
null
Szelidove, 2024. február 14. Az ukrán országos rendõrség által közreadott képen a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Szelidove egyik lakóházának romos épülete, amelyet orosz rakétatalálat ért 2024. február 14-én. Ukrán források szerint három ember, köztük egy gyermek életét vesztette. MTI/EPA/Ukrán országos rendõrség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svájc azt reméli, hogy nyárra sikerül tárgyalásokat folytatni Ukrajnában a békéről – mondta Viola Amherd svájci védelmi miniszter a Neue Zürcher Zeitung című lapnak adott interjúban.

 

Amherd és Ignazio Cassis külügyminiszter olyan konferenciát akar tető alá hozni, amely valódi békét ígér. 

A miniszter szerint Oroszország nagy valószínűséggel nem vesz majd részt egy ilyen megbeszélés első fordulójában. 

Svájc azt tervezi, hogy egy nagyon széles szövetséget hoz létre, amely a BRICS-államokból, az arab világ országaiból és a világ déli országaiból áll

– tette hozzá. A svájci külügyminiszter egy Ukrajnával foglalkozó magas szintű konferencia támogatásáról is beszélt az ENSZ-ben – írja a Le Temps.

Körülbelül egy tucat békejavaslatot dolgoztak ki különböző országok, köztük Kína is, ezeknek egy része nyilvános, néhány titkos.

Mindegyiket le akarjuk tenni az asztalra, majd egy közös nevezőt akarunk találni, ezután pedig fokozatosan bevonni Oroszországot és Ukrajnát

– mondta a svájci külügyminiszter.

Borítókép: Illusztráció  (Fotó: MTI/EPA/Ukrán országos rendőrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.