Szénabálákat, faágakat és szemetet égettek a gazdák Hollandiában + videó

Több autópályát lezártak és akadályozták a holland–belga határátkelők forgalmát.

2024. 02. 06. 19:57
null
APELDOORN - Farmers set fire to wood, tires and other rubbish in the central reservation of the A50 motorway. Fireworks were also set off. Farmers protested on highways across the country. ANP LUCIANO DE GRAAF netherlands out - belgium out (Photo by ANP MAG / ANP via AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gazdák torlaszoltak el több autópályát Hollandiában, a hétfőn későn este kezdődött megmozdulás résztvevői a szigorú környezetvédelmi előírásokat rögzítő európai zöldmegállapodás és a holland termelők adminisztrációs terheit növelő hazai jogszabályok ellen tüntetnek – tájékoztatott a Dutch News című angol nyelvű holland hírportál kedden.

A beszámoló szerint a gazdák az éjszaka folyamán mezőgazdasági járműveikkel több autópályát zártak le Hollandia több részén, valamint nehezítették a holland–belga határátkelők forgalmát. 

A tüntetők szénabálákat és faágakat égettek, valamint nagy mennyiségű szemetet szórtak szét, amelyet szintén felgyújtottak.

„A hulladék lerakása és felgyújtása veszélyt jelent az egészségre és a környezetre, valamint veszélyes helyzeteket teremthet az utakon” – idézte a rendőrség közleményét a hírportál.

A tüzeket még a reggeli órákban is oltották, a köztisztasági vállalatok az utak megtisztításán dolgoznak. Noha több útszakaszon már eltakarították a törmeléket és az egyéb hulladékot, számos autópálya, valamint településekre bevezető út még nehezen járható – tájékoztattak.

A megmozdulás következtében legalább két baleset történt, egyik Rotterdam közelében, a másik a keleti országrészben. Az összeütközött személyautók két utasát kellett kórházba szállítani, egyikük állapota súlyos – írták.

A holland gazdák Farmers Defence Force nevű radikális csoportja folytatódó tömeges tiltakozást ígér az egész hétre – tájékoztatott a hírportál.

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap keddi tájékoztatása szerint a belga gazdák újra traktorokkal akadályozzák a Hollandiával, valamint a Franciaországgal közös határátkelők forgalmát. A hollandiai Maastrichtot a belgiumi Liege-zsel összekötő A2-es autópálya forgalma is akadozik, ahol korábban teljesen lezárták a holland–belga határt.

A tiltakozó gazdák egyes, nemzetközi nagyvállalat által üzemeltetett üzletközpontot is elérhetetlenné tettek. A blokádot a legtöbb esetben részben feloldották, néhány gazda állítása szerint a hatóságok büntetés terhe mellett arra utasították őket, hogy hagyjanak fel a lezárásokkal – írták.

A napilap emlékeztetett, a flamand gazdák a múlt héten megközelíthetetlenné tették az északi-tengeri Zeebrugge kikötőjébe vezető utakat. Közölték: becslések szerint a gazdák tiltakozó akciója 50 millió eurójába került Zeebrugge kikötőjének, ahol körülbelül 2000 teherautó rekedt a háromnapos lezárás ideje alatt.

A kikötő vezetése ellentmondásosnak nevezte a gazdák akcióját, Zeebrugge ugyanis – mint mondták – főként a belga mezőgazdászok termelte áruk exportját bonyolítja, például az Egyesült Királyságba. Hozzátették, az akció hatással lehet a kikötő nemzetközi hírnevére is.

Borítókép: A gazdák fát, gumiabroncsokat és egyéb szemetet gyújtottak fel az autópályán Hollandiában (Fotó: ANP MAG/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.