Baloldalról is kimondták, hogy Biden félrevezette a közvéleményt

A Robert Hur különleges ügyész által feltárt tények bizonyítják, hogy az elnök félrevezette az amerikaiakat – mondta ki nem más, mint a CNN hírtelevízió vezető jogi elemzője. A Joe Biden amerikai elnök dokumentumkezelési ügyét vizsgáló különleges ügyész a képviselőház előtt tanúskodott.

Forrás: Fox News2024. 03. 13. 8:25
BIDEN, Joe
Washington, 2024. március 8. Joe Biden amerikai elnök évértékelõ beszédet tart az amerikai törvényhozás, a Kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2024. március 7-én. MTI/EPA pool/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Hur különleges ügyész talált némi bizonyítékot bűncselekményre a Joe Biden amerikai elnök ellen folyó dokumentumkezelési ügyben – mutatott rá Elie Honig, a CNN amerikai hírtelevízió vezető jogi elemzője.

Joe Biden amerikai elnök
Joe Biden amerikai elnök. Fotó: MTI/EPA/Jessica McGowan

 

Honig szerint Hur megállapításai, amelyekről a különleges ügyész a képviselőház igazságügyi bizottsága előtt tanúskodott, azt mutatják, hogy Biden és csapata valóban félrevezette a nyilvánosságot, amikor azt állította, hogy a minősített dokumentumok helytelen kezelése véletlen volt – számol be róla a Fox News amerikai televíziós hálózat.

Míg az igazságügyi bizottság demokrata tagjai igyekeztek hitelteleníteni a különleges ügyész jelentését, Honig ezt cáfolta. Szerinte a vizsgálat kiterjedt és alapos volt, a következtetései pedig megalapozottak. Mint arról beszámoltunk Hur megállapította, hogy Biden  rosszul kezelte a titkos dokumentumokat, de részben az elnök rossz memóriájára hivatkozva nem javasolt vádemelést.

Ez utóbbit a demokraták az elnök felmentéseként igyekeztek beállítani, de a különleges ügyész ezt cáfolta. A CNN elemzője szerint Hur talált némi bizonyítékot a Biden által elkövetett bűncselekményre.

Honig arra is rámutatott, hogy Biden valóban félrevezette az amerikai népet, amikor hónapokon át azt mondta, véletlenül maradtak nála a dokumentumok. Az elemző szerint ez néhány esetben valóban így van, azonban egyértelmű, hogy más dokumentumokat szándékosan tartott meg.

Azonban a CNN elemzője is igyekezett menteni a menthetőt, és a vádemelés mellőzését szoros, de megalapozott döntésnek nevezte.

A különleges ügyész azonban nem csupán Bident hagyta futni, hanem az elnök könyvének szellemíróját, Mark Zwonitzert is, aki bizonyítékokat semmisített meg a dokumentumkezelési ügyben. Az igazságügyi bizottság tagjai erről is megkérdezték a különleges ügyészt.

Tehát a szellemíró szándékosan törli ezeket a bizonyítékokat, amelyek úgy tűnik, hogy Biden bűnösségét mutatják, és önök nem emelnek vádat ellene?

– idézte Matt Gaetz floridai képviselő kérdését a Fox News.

Hur azzal védekezett, hogy míg a szellemíró valóban törölte a Biden bűnösségét bizonyító hangfelvételeket, azok átiratait viszont nem. A képviselő szerint azonban ez nem menti fel Zwonitzert az igazságszolgáltatás akadályozásának vádja alól.

 

Biden dühösen reagált a jelentésre

Mint arról beszámoltunk, Joe Biden dühösen reagált a jelentésnek a memóriája hanyatlására vonatkozó megállapításaira. Amikor azonban egy sajtótájékoztatón igyekezett megválaszolni a riporterek korára és szellemi frissességére vonatkozó kérdéseit, Mexikó elnökének nevezte Abdul Fattah al-Sziszi egyiptomi vezetőt.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.