A Magyar Szövetség eredményéhez gratulált Szijjártó Péter

Nemzeti közösséghez tartozóként elnökválasztáson indulni nagyon nem könnyű dolog – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

2024. 03. 24. 10:33
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Szövetség párt elnöke. Forrás: Facebook/Szijjártó Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovákiai elnökválasztás kapcsán osztotta meg gondolatait Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán.

Nemzeti közösséghez tartozóként elnökválasztáson indulni nagyon nem könnyű dolog. Forró Krisztián, a szlovákiai Magyar Szövetség elnöke vállalta a megmérettetést, és tiszteletre méltó eredményt ért el a tegnapi szlovák elnökválasztáson!

– húzta alá a tárcavezető.

Hozzátette: „A dunaszerdahelyi és a komáromi járásban elért első hely a magyar közösség egységét, az országos negyedik hely pedig a közösség erejét mutatja világosan”. „Gratulálunk, hajrá magyarok!” – zárta szavait.

Szijjártó Péter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában is szót ejtett a szlovákiai elnökválasztásról. Megfogalmazása szerint „nekünk, magyaroknak szívet melengető”, hogy Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke és köztárságielnök-jelöltje kilenc induló közül az élbolyt jelentő negyedik helyen végzett.

Nemzeti kisebbséghez tartozó politikusnak sohasem könnyű feladat elindulni egy elnökválasztáson, ő mégis elvállalta, végig csinálta a kampányt és Dunaszerdahely, valamint Komárom járásban a legtöbb szavazatot szerezte meg

– fogalmazott.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy Magyarország mindig tiszteletben tarja más országok választópolgárainak döntéseit, a kölcsönös tiszteletre alapítja a külpolitikáját, soha nem szól bele más országok belpolitikai folyamataiba és ugyanezt várja el másoktól is. „Vágy, hogy a nemzetközi politikában minél többen legyenek olyan politikusok, akik a béke hangján beszélnek, a béke hangján szállnak síkra, az ilyen politikusoknak természetesen mindig szurkolunk, ehhez jogunk van” – jegyezte meg a külgazdasági és külügyminiszter.

A szlovákiai elnökválasztáson leadott voksok 99,86%-os feldolgozottsága szerint Ivan Korcok korábbi külügyminiszter végzett az első helyen 42,44 százalékkal, a második helyet Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas–SD) elnöke foglalja el a szavazatok 37,07 százalékával, harmadik helyen pedig Stefan Harabín, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke végzett 11,74 százalékkal. Az elnökválasztáson a felvidéki Magyar Szövetség párt is indult, jelöltjük a párt elnöke, Forró Krisztián volt, aki a szavazatok 2,91 százalékát szerezte meg.

Forró Krisztián elmondta, hogy a polarizációnak köszönhetően, és annak, hogy a mobilizáció néhány járásban nem volt olyan szintű, ahogyan szerették volna, nem született meg az elvárt eredményt, de ebből tanulniuk kell.

„Most minden energiánkat ezek után arra fogjuk összpontosítani, hogy az európai parlamenti választáson a párt a lehető legjobb eredményt hozza, és a célunk az, hogy az öt évvel ezelőtti eredményt javítsuk, az azt jelenti, hogy visszaszerezzük az európai parlamenti képviseletet” – fogalmazott a politikus.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Szövetség párt elnöke (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.