Az álszent Tusk újabb támadása Magyarország ellen

Az Oroszországgal folytatott párbeszéd miatt készült ki a lengyel miniszterelnök. Arról azonban úgy látszik megfeledkezett, hogy korábban ő maga pacsizott az orosz államfővel.

2024. 03. 05. 11:54
TUSK, Donald
Varsó, 2024. február 29. Donald Tusk lengyel miniszterelnök egy varsói sajtóértekezleten 2024. február 29-én, amikor az Európai Bizottság hivatalosan is jóváhagyta a korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak. MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök bírálta Magyarország és Szlovákia külügyminiszterét, amiért a tárcavezetők Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkoztak. 

TUSK, Donald; NAUSEDA, Gitanas
Gitanas Nauseda litván elnök (jobbra) Donald Tusk lengyel miniszterelnököt fogadja a vilniusi elnöki palotában 2024. március 4-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski)

Ez a magyar kormány újabb demonstrációja, amelyet morális, de szigorúan politikai okokból is nehéz elfogadni

 – mondta vilniusi látogatásán a lengyel kormányfő. Eközben pár évvel ezelőtt még maga Tusk támogatta azt, hogy Moszkvával szorosabb kapcsolatot alakítson ki az országa. Sőt kezet is fogott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

Ez nem álszent viselkedés?

 – tette fel a kérdést a Wpolityce lengyel lap.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken találkozott az orosz miniszterrel a törökországi Antalyában egy diplomáciai fórumon. Alekszej Navalnij temetésére ugyanazon a napon került sor Moszkvában – írta meg a Mandiner. Juraj Blanar szlovák külügyminiszter szombaton az antalyai diplomáciai fórumon is beszélgetett Lavrovval. Alekszej Navalnij temetésének napján Magyarország és Oroszország külügyminisztereinek közös vacsorája nem csak jó vagy rossz ízlés kérdése.

Nem csak arról van szó, hogy valaki nem érzi az időzítést

– fogalmazott Tusk.

Szijjártó Péter a bejegyzéshez annyit írt, 

a béke 0. feltétele: párbeszéd.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök egy varsói sajtóértekezleten 2024. február 29-én, amikor az Európai Bizottság hivatalosan is jóváhagyta a korábban jogállamisági aggályok miatt befagyasztott 137 milliárd euró uniós forrás felszabadítását Lengyelországnak (Fotó: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.