Az amerikai késlekedés vezethetett a káoszhoz

Túl későn született meg a döntés a nem harcoló személyzet afganisztáni evakuálásáról 2021 nyarán − hangoztatták az Egyesült Államok hadseregének korábbi vezetői a halálos áldozatokkal járó afganisztáni kivonulásról szóló kongresszusi meghallgatáson.

Forrás: MTI2024. 03. 20. 6:21
MILLEY, Mark
Washington, 2024. március 19. Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari fõnökök egyesített bizottságának nyugalmazott elnöke (b) és Kenneth Frank McKenzie, az amerikai hadsereg közel-keleti térségért is felelõs Központi Parancsnokságának volt vezetõje az amerikai hadsereg afganisztáni kivonulásának értékelésérõl tartott meghallgatásán a képviselõház külügyi bizottsága elõtt az amerikai törvényhozás, a Capitolium épületében 2024. március 19-én. 2021 augusztusában az Afganisztánból való amerikai kivonulás idején 13 amerikai katona és legalább 170 afgán civil vesztette életét, amikor a kabuli reptérnél bomba robbant a tömegben. MTI/AP/Mark Schiefelbein Fotó: Mark Schiefelbein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kenneth McKenzie nyugalmazott tábornok, az amerikai Központi Parancsnokság volt vezetője, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok egykori irányítója a képviselőház külügyi bizottsága előtt azt mondta, hogy a hadsereg figyelmeztette a döntéshozókat, így a Biden-adminisztrációt a kivonulás ütemezésével kapcsolatos veszélyekre.

A korábbi főtiszt azt mondta, hogy a külügyminisztériumnak egy hónappal a kabuli repülőtér kaotikusnak tartott kiürítése előtt jelezte aggályait.

Az aggodalom okaként a többi között azt jelölte meg, hogy a külügyminisztérium cselekvésének tempója, amely az amerikai és egyes afgán állampolgárok kimenekítését érintette, elmaradt a védelmi tárca, a Pentagon lépéseinek gyorsaságától, ami a katonai személyzet és felszerelés kivonásáért felelt.

Mark Milley nyugalmazott tábornok, az amerikai hadsereg egyesített vezérkarának korábbi parancsnoka a törvényhozók előtt úgy értékelte, hogy az evakuációról szóló parancs végrehajtása sikeres volt, ugyanakkor egyetértett azzal, hogy 

az adminisztráció döntése túl későn született.

Emellett kifejtette, hogy többet lehetett volna tenni a káosz elkerülése érdekében, ide sorolva azt, ha 2500 amerikai katona továbbra is Afganisztánban marad segítve a válság diplomatikus rendezését. Mark Milley kijelentette, hogy véleménye szerint az afgán biztonsági erők összeomlása 2021 augusztusában nem következett volna be, ha az amerikai különleges erők egységei változatlanul ott lettek volna a háttérben.

Az Egyesült Államok katonai erőinek kivonása idején és azt követően, 2021 augusztusában a kabuli repülőtérről evakuálták az amerikai állampolgárokat, és a velük együttműködő afgánokat, miközben a tálibok már átvették az ország irányítását. Az akciónak számos halálos áldozata volt, többi között az a 182 ember, aki a repülőtér közelében elkövetett öngyilkos merényletben vesztette életét, köztük 13 amerikai katona, akik még az országban tartózkodtak támogatást nyújtani az evakuáláshoz.

A kimenekítés során mintegy 200 ezer ember távozását sikerült elérni Afganisztánból, ami egyben lezárta az amerikai erők csaknem húszéves afganisztáni misszióját. A 2001. szeptember 11-e után kezdődött amerikai katonai jelenlétnek mintegy kétezer amerikai katonaáldozata volt két évtized alatt.

Borítókép: Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának nyugalmazott elnöke és Kenneth Frank McKenzie, az amerikai hadsereg közel-keleti térségért is felelős Központi Parancsnokságának volt vezetője az amerikai hadsereg afganisztáni kivonulásának értékeléséről tartott meghallgatásán a képviselőház külügyi bizottsága előtt az amerikai törvényhozás, a Capitolium épületében 2024. március 19-én (Fotó: MTI/AP/Mark Schiefelbein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.