Az Egyesült Államok továbbra is együttműködne Mexikóval a drogkartellek ellen

Az Egyesült Államok továbbra is együtt kíván működni a mexikói kormánnyal a drogkartellek megállításában − jelentette ki az amerikai külügyminisztérium szóvivője hétfőn, a mexikói elnök szavaira reagálva.

Forrás: MTI2024. 03. 26. 7:20
LÓPEZ OBRADOR, Andrés Manuel
Mexikóváros, 2022. május 2. Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök sajtótájékoztatót tart Mexikóvárosban 2022. május 2-án. Obrador bejelentette, hogy legutóbbi telefonbeszélgetésükben egyebek között azt javasolta Joe Biden amerikai elnöknek, hogy Washington valamennyi észak- és latin amerikai ország vezetõjét hívja meg az amerikai állam- és kormányfõk kilencedik csúcstalálkozójára, amelyet Los Angelesben rendeznek júniusban. MTI/EPA/EFE/Sashenka Gutiérrez Fotó: Sashenka Gutiérrez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matthew Miller sajtótájékoztatóján közölte, hogy az Egyesült Államokba veszélyes kábítószereket eljuttató bűnszervezetek elleni fellépésben régi és hatékony partnerség van a két ország között, és megjegyezte, hogy Antony Blinken külügyminiszter többször járt a közép-amerikai országban, tovább erősítendő az együttműködést.

Manuel López Obrador mexikói elnök múlt pénteken beszélt arról, hogy országa nem fog amerikai utasításra harcolni drogkartellek ellen. Úgy fogalmazott, „nem fogunk bármely kormány rendőreként cselekedni”.

Az államfő az amerikai CBS televíziónak adott, vasárnap sugárzott interjúban vitatta, hogy az Egyesült Államokba csempészett fentanil túlnyomó részét Mexikóban állítanák elő, és azt állította, hogy azt kínai alapanyagból az Egyesült Államokban és Kanadában is készítik.

A kábítószer-fogyasztás szerinte Mexikóban elmarad az Egyesült Államokban tapasztalhatótól, aminek okát abban látja, hogy míg az Egyesült Államokban a család intézménye háttérbe került, Mexikó nem küzd a családok szétesésének problémájával.

Borítókép: Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök (Fotó: MTI/EPA/EFE/Sashenka Gutiérrez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.