Az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus könnyen kiterjedhet

Egy Gázai övezeti fegyverszünet nem feltétlenül jelentené az Izrael és a Hezbollah libanoni mozgalom közötti ellenségeskedés végét – jelentette ki Amos Hochstein, az amerikai elnök különmegbízottja hétfőn Bejrútban, és ő is arra figyelmeztetett, mint korábban sok más külföldi politikus, hogy nem garantálható ennek a fegyveres konfliktusnak a korlátozottsága.

2024. 03. 04. 18:26
null
Dél-Izrael, 2024. február 13. Izraeli katonák a Gázai övezetbe tartanak széldeszkával a terepjárójuk tetején Dél-Izraelbõl 2024. február 13-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Ariel Schalit Fotó: Ariel Schalit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amos Hochstein, az amerikai elnök különmegbízottja egynapos bejrúti látogatásával igyekezett diplomáciai megoldást találni az izraeli–palesztin háborúval párhuzamosan folyó, négy hónapja tartó rendszeres tűzpárbaj leállítására. Izrael és az Irán támogatta síita Hezbollah között 2006 óta ez a legsúlyosabb fegyveres konfliktus.

Senkinek nem áll érdekében az erőszak eszkalációja, és nem létezik korlátozott háború

– jelentette ki a különmegbízott újságíróknak azután, hogy tárgyalt a libanoni parlament elnökével, a Hezbollahhoz közel álló Nabih Berrivel. Az elmúlt hetekben a korábbiaknál is intenzívebekké váltak az összetűzések a libanoni határon. 

Elias Bou Szaab, Nabih Berri helyettese a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy Hochstein látogatásának időzítése a gázai fegyverszünetre irányuló erőfeszítések előrehaladását jelzi. A Hezbollah korábban többször közölte, hogy az Izrael elleni támadásaikkal kizárólag abban az esetben hagynak fel, ha Izrael leállítja gázai hadműveletét.

Hochstein ezzel szemben azt fejtegette, hogy egy tűzszünet az izraeli–palesztin konfliktusban nem automatikusan eredményezne tűzszünetet a libanoni határon, és kifejezte abbéli reményét, hogy ez a konfliktus is megoldható diplomáciai úton.

 

Borítókép: Izraeli katonák a Gázai övezetbe tartanak széldeszkával a terepjárójuk tetején Dél-Izraelből (Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.