Dróntámadás a stratégiai fontosságú tengeri útvonalon

Az amerikai hadsereg lelőtt a Vörös-tengeren egy, a húszi lázadók által indított drónt, öt haditengerészeti drónt és egy másik pilóta nélküli gépet pedig Jemen húszik által ellenőrzött területein semmisített meg „önvédelemből” – jelentették be szombaton Washingtonban.

Forrás: MTI2024. 03. 17. 8:57
Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) 2024. február 23-án közzétett képen az M/V Rubymar látható egy támadást követően. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) arról számolt be, hogy a jemeni húszi lázadók két drónt indítottak a Vörös-tenger irányába, amely a világkereskedelem szempontjából stratégiai fontosságú tengeri útvonal. 

Az egyik drónt az amerikai erők megsemmisítették, a másik valószínűleg a tengerbe zuhant – közölték, hozzátéve, hogy a térségben tartózkodó hajókról nem jelentettek károkat vagy sérüléseket.
Pénteken az amerikai hadsereg bejelentette, hogy megsemmisített kilenc hajó elleni ballisztikus rakétát és két húszi drónt, miután a jemeni lázadók támadást intéztek a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl irányában, bár „károk nem keletkeztek”.

A húszik november óta fokozták támadásaikat a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben a kereskedelmi és katonai hajók ellen, számos hajótulajdonost arra kényszerítve, hogy elkerülje ezeket a nemzetközi kereskedelem számára létfontosságú útvonalakat.

A lázadók, akik hatalmas területeket ellenőriznek Jemenben, és akiket Irán támogat, azt állítják, hogy támadásaikat a Gázai övezetben élő palesztinokkal való szolidaritásból hajtják végre, mivel Izrael háborúban áll a Hamász palesztin szervezettel, amely október 7-én véres támadást hajtott végre, izraeli túszokat ejtve. Washington, Izrael legfőbb szövetségese decemberben többnemzetiségű koalíciót hozott létre a tengeri forgalom „védelmére”, de nem sikerült megállítani a támadásokat.

Borítókép: Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) 2024. február 23-án közzétett képen az M/V Rubymar látható, amely egy Belize lobogója alatt közlekedő, Egyesült Királyság tulajdonában lévő hajó az Ádeni-öbölben (Fotó: Amerikai Központi Parancsnokság/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.