Egyházi vezetők figyelmeztetik az EU-t a közelgő választások előtt

A keresztény értékekre való utalások kimaradnak az uniós szövegekből, figyelmen kívül hagyják a keresztény hagyomány jelentőségét.

Forrás: Breitbart2024. 03. 30. 17:43
Biblia, kereszténység, vallás, ima Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai katolikus püspökök más keresztény vezetőkkel együtt bírálták, hogy az uniós választások közeledtével elmaradnak a kontinens keresztény gyökereire és alapvető értékeire való utalások.

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak bizottsága, az Európai Egyházak Konferenciája és az Ortodoxia Parlamentközi Közgyűlés közös nyilatkozatban állapította meg, hogy a keresztény polgárok nagy része most „marginalizálva érzi magát”, mivel nincs módjuk arra, hogy önállóan és különállóan fejezzék ki álláspontjukat, hívja fel rá a figyelmet a Bretibart hírportál. 

Észrevesszük, hogy a keresztény értékekre való minden megfelelő utalás kimarad a vonatkozó uniós szövegekből. Ez egyértelműen jelzi, hogy figyelmen kívül hagyják a keresztény hagyomány jelentőségét, mint azt a miliőt, amelyben a mai európai értékek létrejöttek 

– jelentették ki az egyházi vezetők. Mint írták:

Éppen ebben a választások előtti időszakban mi, keresztények kifejezzük készségünket arra, hogy érdemi és mélyreható politikai párbeszédet biztosítsunk.

A keresztény vezetők levelükben megerősítik elkötelezettségüket, hogy együtt dolgozzanak „egy olyan pozitív európai menetrend előmozdítása érdekében, amely a keresztény értékekből merít ihletet”. Úgy fogalmaznak:

Felszólítjuk az európai intézmények képviselőcsoportjait, a politikai pártokat és az európai parlamenti képviselőjelölteket, hogy ismerjék el a keresztény értékeket az európai projekt egyik fő alapjaként, és hozzanak létre nyílt, átlátható és rendszeres párbeszédet az egyházakkal és vallási egyesületekkel.

Felszólítják továbbá az Európai Uniót, hogy „a politikai programokban és a választások előtti kampányokban” népszerűsítse a keresztény értékeket.

A Breitbart emlékeztet, hogy az elmúlt években a kereszténységnek Európa meghatározásában betöltött alapító szerepével kapcsolatos zűrzavar lehetőséget biztosított a történészek és más tudósok számára, hogy tisztázzák ezt a fontos kérdést.

2016-ban, az európai bevándorlási válság csúcspontján Angela Merkel német kancellár megdöbbenést keltett azzal, hogy lekicsinyelte a kereszténység egyediségét Németország történelmében, és azt mondta, hogy az iszlám is Németországhoz és a német kultúrához tartozik.

Robert D. Kaplan még abban az évben megjelentette How Islam Created Europe című írását, amelyben emlékeztetett arra, hogy Európát – más kontinensekkel ellentétben – végső soron keresztény identitása határozza meg, szemben az iszlámmal.

Míg más kontinenseket folyók, tengerek, óceánok és hegyek határoztak meg, addig Európa identitását alapvetően vallási, nem pedig földrajzi identitása, amelyet a kereszténység határai jelöltek ki.

Amint azt a „keresztény Európa” kifejezés is sugallja, az európaiak egy olyan egység részének tekintették magukat, amelyet az iszlám világhoz hasonlóan vallási szempontból határoztak meg. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.