Egymillió euróval támogatja Szlovénia az Ukrajnának szánt lőszerbeszerzést

Szlovénia egymillió eurót különít el lőszerek vásárlására Ukrajna számára. Erre a korábbi cseh kezdeményezés részeként kerül sor. Ukrajna szerint ez messze nem elégséges.

Forrás: RTV Slovenia2024. 03. 19. 9:32
Military mobility of Ukrainian soldiers continue in Donetsk Oblast
Egy BWP gyalogsági harcjármű lőszerének harcra való felkészülése az ukrajnai Donyecki területen 2024. március 17-én Fotó: Jose Colon Forrás: AFP/Anadolu Agency
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petr Pavel cseh elnök a közelmúltban kezdeményezte, hogy az EU-n kívüli országokból vásároljanak Ukrajna számára lőszereket. Petr Fiala cseh miniszterelnök akkor azt mondta, hogy ezt az ötletet 18 nyugati ország támogatta, 300 ezer lövedék vásárlását már megerősítették, és további mintegy 200 ezer darabot ígértek.

President of the Czech Republic Pavel in Saxony
Petr Pavel, a Cseh Köztársaság elnöke (Fotó: AFP/dpa/ Robert Michael )

A kezdeményezést Németország, Lettország, Litvánia, Hollandia, Dánia, Kanada és Franciaország támogatta. Pavel pedig már március elején közölte, hogy a szövetségesek szinte az összes szükséges forrást megtalálták a meghirdetett tétel megvásárlásához.

Most Szlovénia is csatlakozik a cseh kezdeményezéshez. A kormány egymillió eurót biztosított erre a célra, írta az RTV Slovenia. A kormány csütörtöki ülésén tudomásul vette a szándékot, és támogatni kívánja Ukrajnát. A lőszerbeszerzés részleteit a szlovén védelmi minisztérium nem hozta nyilvánosságra.

Tomas Pojar cseh nemzetbiztonsági tanácsadó és miniszterelnöki tanácsadó a múlt héten a Reutersnek azt mondta, hogy a közösen vásárolt első lőszereket legkésőbb júniusban szállítják le az ukrán csapatoknak.

Petr Fiala cseh miniszterelnök múlt kedden Prágában, a Csehország NATO-tagságának 25. évfordulója alkalmából rendezett konferencián kifejtette, hogy a kezdeményezésben Csehország azonosítaná a világszerte elérhető lőszereket, más országok pedig biztosítanák a beszerzéshez szükséges forrásokat. A Cseh Köztársaság ezután koordinálná a lőszerek szállítását az ukrán frontra. A cél az, hogy még ebben az évben kellő számú lőszert szállítsanak Ukrajnának – tette hozzá Fiala.

 

Több mint 15 ország finanszírozza a lőszerek beszerzését

Csehország eddig 800 ezer tüzérségi lövedéket azonosított és a szövetségesektől elegendő forrást gyűjtött össze az első 300 ezer lövedék megvásárlásához. A kezdeményezés koordinátorai arra számítanak, hogy Oroszország megpróbálja majd megakadályozni a lőszerek Ukrajnába történő szállítását, ezért igyekeznek minden részletet titokban tartani, írta az Euractiv.

Jens Stoltenberg - Josep Borrell - Dmitro Kuleba
Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Dursun Aydemir)

A cseh kezdeményezés kiváló, de messze nem elégséges

– volt erre a válasz Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter részéről, írta a Reuters.

Borítókép: Egy BWP gyalogsági harcjármű lőszerének harcra való felkészülése az ukrajnai Donyecki területen 2024. március 17-én (Fotó: AFP/Anadolu Agency/Jose Colon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.