Elbukná az ukrán elnökválasztást Volodimir Zelenszkij

Egy friss felmérés meglehetősen érdekes fényt vet az Ukrajnán belüli jelenlegi politikai hangulatra és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatottságára.

Forrás: V4NA2024. 03. 13. 16:37
null
This handout photograph taken and released by Ukrainian Presidential Press Service on November 3, 2023, shows Ukraine's President Volodymyr Zelensky and Commander-in-Chief of the Ukrainian Armed Forces Valeriy Zaluzhny (2nd L) visiting a training center to mark the "Missile Forces and Artillery and the Engineering Troops" Day at an undisclosed location in Ukraine, amid the Russian invasion. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / XGTY / XGTY / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ukrainian Presidential Press Service " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha megtartanák az elnökválasztást Ukrajnában, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csúfos vereséget szenvedne, ez derül ki a Társadalom- és Piackutatási Központ (CSMR) felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők Zelenszkij által elbocsátott volt főparancsnoka, jelenleg Kijev londoni megbízottja győzedelmeskedne Volodimir Zelenszkij felett – hívja fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Mint ismert, erre most nem kerül sor, mert az eredetileg március 31-re tervezett következő választásokat az orosz–ukrán háborúra hivatkozva elhalasztották.

A CSMR által a „censor.net” portál megbízásából készített felmérés meglehetősen érdekes fényt vet az Ukrajnán belüli jelenlegi politikai hangulatra. Az eredmények szerint Zaluzsnij a szavazatok 41,4 százalékát gyűjtené be az első fordulóban, Zelenszkij elnök pedig a megkérdezettek 23,7 százalékának támogatását kapná. Ezek az eredmények megalapoznák a Zaluzsnyij és Zelenszkij közötti második fordulót, ahol a felmérés szerint a bizonytalanok és a nem szavazók kizárásával Zaluzsnyij a szavazatok 67,5 százalékával elsöprő győzelmet aratna.

Hasonlóképpen, a feltételezett parlamenti választásokon egy Zaluzsnyij köré csoportosuló párt – amely jelenleg nem létezik – a szavazatok 46,4 százalékára számíthatna, megelőzve a Zelenszkij vezette esetleges koalíciót, amely 21,1 százalékot kapna. Más csoportok támogatottsága nem haladja meg a nyolc százalékot.

Hogy mikor kerülhet sor az elhalasztott választásra, az továbbra sem világos, az azonban biztos, hogy semmi jel nem utal arra, hogy a közeljövőben sor kerülne a voksolásra.

Nem ez az egyetlen közelmúltbeli felmérés, amelyben Zaluzsnyij megelőzi Zelenszkijt. A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet február közepi felmérése szerint a Zelenszkij elnök iránti bizalom öt százalékpontos visszaesést mutatott, egészen pontosan hatvan százalékra csökkent, miután az ukrán elnök elbocsátotta Zaluzsnyijt a hadsereg parancsnoki posztjáról. Eközben Zaluzsnyij 94 százalékos bizalmi indexet mutathat fel – erre a Remix News is felhívta a figyelmet.

Borítókép: Az Ukrán Elnöki Sajtószolgálat által 2023. november 3-án készített és közzétett fényképen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Valerij Zaluzsnij, az Ukrán Fegyveres Erők akkori főparancsnoka az orosz invázió közepette egy kiképzőközpontban tesz látogatást (Fotó: Handout/Ukrán Elnöki Sajtószolgálat/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.