Félelem és éhezés a karibi országban

A fővárosban már rekordmagas az éhezés az ENSZ adatai alapján.

2024. 03. 16. 8:24
null
Port-au-Prince, 2024. március 13. Tüntetõk autógumikat égetnek Port-au-Prince-ben 2024. március 12-én, Ariel Henry haiti ügyvivõ miniszterelnök, ideiglenes köztársasági elnök lemondásának másnapján. Henry 2021 júliusa óta vezette az országot, azóta, hogy Jovenel Moise korábbi elnököt meggyilkolták. Port-au-Prince-ben és a környezõ régióban egy hónapja rendkívüli állapot van érvényben, mivel felfegyverzett bûnbandák vették át az ellenõrzést a nemzetközi repülõtér felett és megakadályozták, hogy a Puerto Ricóban tartózkodó volt kormányfõ visszatérjen az országba. MTI/EPA-EFE/Johnson Sabin Fotó: Johnson Sabin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feszültségekkel teli napok következnek Haitin, miután az ország vezetése továbbra is bizonytalan a miniszterelnök, Ariel Henry hirtelen lemondása után. Port-au-Prince különböző részein támadások zajlottak Henry helyettesítésének hiányában.

Tüntető a haiti Port-au-Prince-ben, 2024. március 12-én. (Fotó: Clarens SIFFROY / AFP)
Tüntető a haiti Port-au-Prince-ben, 2024. március 12-én. (Fotó: Clarens Siffroy/AFP)

Az egyik helyi lakos, Claude Atilus szerint bár Ariel Henry lemondott, de a politikai válság továbbra is fenyegető marad. 

Saját kezünkbe kell vennünk a sorsunkat. Szeretném, ha a politikai szereplők felkészülnének a feladatra, és elköteleznék magukat az ország rendezése mellett

 – hangsúlyozta.

A feszült helyzetet tovább súlyosbítja az ENSZ adatainak legfrissebb jelentése, mely szerint rekordmagas az éhezés és az alultápláltság az ország legszegényebb és legveszélyesebb területein. A főváros egy szegletében minden negyedik gyermek szenved krónikus alultápláltságtól vagy növekedési rendellenességtől.

Korábban az MTI arról írt, hogy fenyegető üzenetet küldött a megalakulásra váró átmeneti kormányzatban részt vállaló politikusoknak az egyik legerősebb haiti bűnbanda vezére. Jimmy „Barbeque” Cherizier a WhatsApp üzenetküldő alkalmazásban közzétett hétperces hangfelvételen a családtagjaikat fenyegette meg mindazoknak, akik korábban közölték, hogy részt kívánnak venni a kilenctagú átmeneti tanácsban, amely a tervek szerint Ariel Henry miniszterelnök lemondása után kormányozna.

A karibi ország régóta küzd a politikai-társadalmi válsággal, a lakosságot felfegyverzett bűnbandák tartják rettegésben, és emiatt már ezrek menekültek el otthonukból.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.