Gyorsított eljárásban ítélték el a klímaaktivistákat + videó

Lisszabonban is elegük van az embereknek a klímaőrültekből.

2024. 03. 09. 15:47
Portuguese parties campaign ahead of legislative elections
epaselect epa11186435 The president of the Democratic Social Party (PSD) Luis Montenegro reacts after being hit with paint at his arrival at the Lisbon Tourism Fair (BTL) during a Democratic Alliance (AD) campaign, as part of the campaign for upcoming legislative elections, in Lisbon, Portugal, 28 February 2024. On January 15, the President of the Republic decreed the dissolution of parliament and the calling of early legislative elections on 10 March, following the resignation of Prime Minister Antonio Costa presented on 07 November 2023. EPA/ANDRE KOSTERS Fotó: EPA/ANDRE KOSTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Február végéig már 32 büntetőeljárás indult klímaaktivisták ellen a portugál fővárosban. A főügyészség által indított ügyek olyan vádakat tartalmaznak, mint az engedetlenség, minősített engedetlenség, közúti biztonság elleni támadás, ellenállás, kényszerítés és minősített károkozás. 

A főügyészség jelentése szerint 27 vizsgálatot indítottak, 19 folyamatban van, egyet archiváltak és több esetben hivatalosan vádat emeltek, írja a JN portugál hírportál. 

A lisszaboni bűnügyi bíróság hét ügyben gyorsított eljárásban hozott ítéletet: közúti biztonság elleni támadás miatt ítéltek el vádlottakat. 

Az elmúlt néhány hónapban több helyen is akcióztak a szélsőséges klímaaktivisták Lisszabonban. A lisszaboni turisztikai börzén februrár végén például zöld festékkel öntötték le a Szociáldemokrata párt elnökét, Luís Montenegrót. 

A Montengro elleni támadást az Fim ao Fóssil até 2030 nevű, a fosszilis energiahordozók ellen küzdő diákszervezet vállalta magára. Mint mondták, azért, mert „ez a párt a fosszilis rendszert védi, amely a profitot az élet elé helyezi. Soha nem fogják megoldani ezt a válságot. Ha tisztelnék a fiatalokat, nem rontanák el a jövőnket a profit nevében.”

A Climáximo nevű klímavédő csoport több helyszínen is útlezárásokkal akarta felhívni mondanivalójukra a figyelmet. A fiatal aktivisták az útra ülve tiltakoztak a kormány politikája és a környezeti hatásokat figyelmen kívül hagyó cégek ellen.

A közösségi oldalakra felkerült videók tanúsága szerint azonban Portugáliában sem tetszik sokaknak, hogy a klímaaktivisták – egyébként ön- és közveszélyes módon – akadályozzák a forgalmat már tavaly ősz óta. 

Dühös, munkába igyekvő portugálok egész egyszerűen arrébb rángatták az aktivistákat az útról. 

Borítókép: Zöld festékkel öntötték le a Szociáldemokrata párt elnökét, Luís Montenegrót (Fotó: EPA/ANDRE KOSTERS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.