Így úszott a trágyában a kormányhivatal környéke a gazdák tüntetésén + videó

Forrnak az indulatok Csehországban, ahol a gazdák lezárták a traktorjaikkal a Prágába vezető utakat, a fővárosban pedig a kormányhivatal elé vonultak fel.

2024. 03. 07. 15:10
null
Prága, 2024. március 7. Tüntetõ gazdák traktorjaikkal Prága belvárosában 2024. március 7-én. A cseh gazdák többek között azt követelik, hogy a nemzeti támogatásokat állítsák vissza a 2022-es szintre, csökkentsék a mezõgazdasági földterületek ingatlanadóját és hogy korlátozzák a mezõgazdasági áruk importját harmadik országokból. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh gazdák trágyát dobáltak a kormányhivatal elé, traktorokkal zárták el Prága nagyobb utcáit, és nevetség tárgyává tették a cseh mezőgazdasági minisztert csütörtökön. 

A tömegközlekedés a reggeli csúcsforgalomban a cseh főváros több pontján is leállt. A gazdák azt követelték, hogy oldják fel a rájuk vonatkozó korlátozásokat, amelyeket az éghajlatváltozás elleni küzdelemre irányuló európai zöldmegállapodás tartalmaz, és hogy az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre kivetett vámokat vezessék vissza.

Nem az a célunk, hogy blokkoljuk a prágai forgalmat, hanem az, hogy bemutassuk a mezőgazdaság problémáit

– mondta Martin Pycha, a Cseh Mezőgazdasági Szövetség vezetője, a tiltakozás egyik szervezője, aki elnézést kért az ingázóktól a kellemetlenségekért.

Az elmúlt hetekben több tízezer gazdálkodó és támogatóik gyűltek össze Európa-szerte, hogy hangot adjanak csalódottságuknak a szabályozatlan és olcsó importtól kezdve az elhatalmasodó környezetvédelmi szabályokig és a bürokráciáig. Tegnap a lengyel gazdák összecsaptak a rendőrökkel Varsóban.

Borítókép: Tüntető gazdák traktorjaikkal Prága belvárosában 2024. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.