Kígyózó sorok Budapesten, rengeteg orosz szavaz az elnökválasztáson + fotógaléria

Rengetegen várnak, hogy leadhassák a szavazatukat Budapesten az orosz elnökválasztáson, amit egészen komoly biztonsági vizsgálat előz meg.

2024. 03. 17. 14:07
20240317__MI_208
20240317 Budapest Orosz Kulturális Központ Orosz elnökválasztás szavazás Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú sor állt már délelőtt is Budapesten az Andrássy úton lévő Orosz Kulturális Központ előtt, ahol az orosz állampolgárok ma leadhatják az elnökválasztáson a szavazatukat. 

Kisgyermekes családok, idős házaspárok, fiatalok vártak türelemmel, mire a beengedőkapun át bejuthattak az épületbe. Magyar szemmel szigorúnak tűnhet a protokoll, ám az elmúlt pár nap eseményei után nem csoda, hogy nem bíznak semmit a véletlenre az oroszok.

A sorban állók között találkoztunk olyannal, aki Szlovéniából érkezett Budapestre, hogy leadhassa a szavazatát. Mint mondta, mindenkinek joga van arra, hogy szavazzon és mindenkinek élnie is kell ezzel a jogával.

A sor kivárása után a Kulturális Központ épületének egyik dísztermében várják a szavazni vágyó oroszokat, akiknek a mostani választáson nem kellett előre regisztrálni, elég volt a helyszínen megjelenni és megadni az adataikat. Emiatt megtippelni sem lehet, hogy mennyien érkeznek összesen vasárnap.

Lapunk nem reprezentatív felmérést tartott a sorban állók között, a teljesen véletlenszerűen megkérdezett emberek 70 százaléka tartotta magát Putyin-szavazónak. Többen még a névtelenül adandó választól is elzárkóztak.

Jevgenyij Sztanyiszlavov budapesti orosz nagykövet a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, hogy a választás minden gond nélkül zajlik Budapesten már reggel óta és egészen este nyolcig várják a szavazókat.

Úgy tűnik, hogy az érdeklődés és a szavazási kedv sokkal magasabb, mint korábban volt. Rengeteg az ember, ám mindenkinek megadjuk a lehetőséget, hogy leadhassa a szavazatát

 – tette hozzá.

– Bár Oroszországban egyes helyeken incidensek és vandalizmus zavarta meg az elnökválasztást, Magyarországon egyelőre nem történt semmi ilyesmi és nem is számítanak semmilyen problémára – jegyezte meg a nagykövet. 

Egy 85 éves szavazó azt mondta: – Örülök, hogy élve és egészségesen elmentem szavazni. 1989 óta élek Tatabányán, a férjem magyar, én orosz állampolgár vagyok, orosz ember voltam, vagyok és maradok. Mindenkinek egészséget kívánok, Isten óvja Oroszországot!” A hölgy említette, hogy hozott egy kisebb összeget is a fronton lévő orosz katonák támogatására.

Volt olyan szavazó, aki elmondta, hogy mindig igyekszik részt venni a választásokon, mert fontos számára, hogy ezen a napon együtt lehessen az országgal, akár külföldről is. Mint mondta, fontos számára, hogy a „hangja is jelen legyen a közös döntésben”.

Az orosz nagykövet kiemelte, hogy semmilyen politikai üzenetet nem mondhat, ezért csak arra kérte az oroszokat, hogy aki még nem tette meg, menjen el szavazni.

Borítókép: Hosszú sorokban állnak az emberek, hogy leadhassák szavazatukat az orosz elnökválasztáson (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.