Megdöbbentő dolgot tett Ferenc pápa + videó

A katolikus egyház feje, Ferenc pápa kihagyta a virágvasárnapi szentmisén a homíliát.

Forrás: Reuters2024. 03. 24. 13:41
Ferenc pápa vezényelte a misét, ám beszédet nem mondott. Hetek óta küzd felsőlégúti megbetegedéssel a 87 éves egyházfő. Fotó: AFP/Alberto PIZZOLI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa az utolsó pillanatban kihagyta homíliájának felolvasását a virágvasárnapi szentmisén a Szent Péter téren, de továbbra is levezényelte az istentiszteletet.

Pope Francis Presides The Palm Sunday Mass
Rengetegen vettek rész a szentmisén (Fotó: AFP/Massimo Valicchia)

Az elmúlt hetekben a 87 éves pápa helyett valaki más olvasta fel az előre megírt beszédét, mert az egyházfő folyamatosan hörghuruttól és influenzától szenvedett, ám vasárnap egyáltalán nem volt felolvasás.

Nagyon szokatlan, hogy egy pápa teljesen kihagyja a homíliát egy olyan jelentős eseményen, mint a virágvasárnap. 

A Vatikán nem adott egyelőre magyarázatot arra, hogy a pápa miért hagyta ki a beszédet. A televíziós közvetítéseken a tömeget lehetett látni néhány percig, a pápát viszont nem is mutatták. A Vatikáni Rádió egyik bemondója elmondta, hogy maga a pápa úgy döntött, nem olvassa fel a homíliát. A piros ruhába öltözött pápa folytatta a mise levezénylését, felolvasva a szentmise egyes részeit.

Bíborosok, papok és püspökök vettek részt azon az istentiszteleten, amelyen a Biblia szerint Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékeznek meg néhány nappal azelőtt, hogy elárulták, bíróság elé állították és keresztre feszítették. Ők a tömeg résztvevőivel együtt pálmaleveleket és olajágakat tartottak az istentiszteleten, amely a nagyhét kezdetét jelenti.

Ferenc pápa térdbetegsége miatt több mint egy éve az oltár mellett ül a szentmiséken, miközben egy bíboros a főcelebráns. A szentmise után az egyházfő elmondta a szokásos, vasárnapi Úrangyal üzenetet és áldást.

Borítókép: Ferenc pápa vezényelte a misét, ám beszédet nem mondott (Fotó: AFP/Alberto Pizzoli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.