Minden korábbinál több külképviseleten lehet szavazni az EP-választáson

Összesen 147 külképviseleten szavazhatnak azok a magyarországi lakcímű magyar választópolgárok, akik az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán nem tartózkodnak Magyarországon.

Forrás: MTI2024. 03. 14. 7:00
Members of the European Parliament take part in a voting session during a plenary session at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on March 13, 2024. The European Parliament on March 13, 2024 adopted a new EU media freedom law designed to protect journalists from political interference and to improve transparency on media ownership. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A június 9-ei EP-választáson a külföldön tartózkodó, de magyarországi lakcímű választópolgárok Magyarország külképviseletein (nagykövetségein és konzulátusain) akkor szavazhatnak, ha május 31-én 16 óráig kérik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A kérelmeket csak a szavazást megelőző 66. naptól, vagyis április 4-től lehet benyújtani a választási irodákhoz, a korábban benyújtott kérelmeket is csak április 4-től dolgozhatják fel a választási irodák.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a külföldön tartózkodó magyar választópolgárok júniusban 99 ország 147 külképviseletén adhatják le szavazatukat. 

A 2022-es országgyűlési választáshoz képest két új külképviselet nyílt Afrikában − Ruandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban −, illetve ismét lehet szavazni Kijevben. (A 2022. évi országgyűlési választáson és népszavazáson az Ukrajnában zajló háború miatt nem volt lehetőség Kijevben külképviseleti szavazásra.) 2024-ben viszont nem lehet szavazni Szenegál fővárosában, Dakarban és a nyugat-ukrajnai Lvivben (Lemberg).

A 2019-es EP-választáson 95 ország 134 külképviseletén adhatták le voksukat a választópolgárok, a 2022-es országgyűlési választáson már 146 külképviselet állt a szavazók rendelkezésére.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán azonban nincs lehetőség a külképviseleti szavazásra, így aki a külképviseleti voksolásra jelentkezik, az csak az EP-választás szavazólapját fogja megkapni.

Borítókép: Az Európai Parlament képviselői 2024. március 13-án Strasbourgban vesznek részt az Európai Parlament plenáris ülésén (Fotó: AFP/Frederick Florin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.