Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Nógrádi György a RIA Novosztyinak: Putyin nem akar atomháborút

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy Oroszország nem akar atomháborút, de a NATO ukrajnai fellépésének következményei lehetnek. Sajnálatosnak tartja, hogy egyes nyugati vezetők a konfrontációt választják.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 03. 14. 19:09
Nógrádi György
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a hatodik alkalommal megrendezett Martosi Szabadegyetem honvédelemről és nemzetbiztonságról tartott fórumán a felvidéki Martoson 2018. július 5-én. (MTI Fotó: Krizsán Csaba) Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vlagyimir Putyin orosz elnök világossá tette, hogy Oroszország nem akar atomháborút, de következményei lehetnek a NATO-hadsereg hivatalos megjelenésének Ukrajnában – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

A hírügynökség felidézte, korábban Putyin a Dmitrij Kiselev újságírónak adott interjúban kijelentette, hogy Oroszország csak akkor kész nukleáris fegyverek bevetésére, ha az orosz állam léte, illetve az ország szuverenitása és függetlensége forog kockán. Oroszország elnöke szerint különleges hadművelet során soha nem volt szükség taktikai atomfegyver alkalmazására.

Teljesen nyilvánvaló, hogy Oroszország nem akar nukleáris háborút. Nem tudom, helyénvaló-e emlékezni, de diákkoromban megtanultam a Háborút akarnak az oroszok? című dalt. Egyáltalán nem akarnak… Putyin világossá tette, hogy ha a NATO-egységek a NATO részeként jelennek meg Ukrajnában, és nem önkéntesként, annak katonai következményei lehetnek. A lényeg a feltételes mód, lehet, hogy ez azt jelenti, hogy Oroszország számára eljöhet az a pillanat, amely után nem maradhat más lehetőség, mint az atomfegyverek bevetése

– fogalmazott Nógrádi György.

Szerinte az orosz elnök „ezt szeretné elkerülni, mint minden normális ember a világon, hiszen a harmadik világháborút lehetetlen túlélni”. „Nagyon sajnálom, hogy egyes nyugati vezetők a konfrontációt választják. Remélem, hogy az emberiség is túléli ezt a válságot, ahogy mi túléltük Vietnámot , a közel-keleti háborúkat ... Most Európa több tömbje – a balti országok, Lengyelország, a skandinávok és a britek – abból indul ki, hogy Oroszország ellen katonai eszközöket kell bevetni. Véleményem szerint ez történelmi tévedés. Egy atomhatalom ellen nem lehet sikeres katonai akciókat végrehajtani” – jegyezte meg a szakember. Nógrádi György hozzátette: álláspontja egybevág a pápa és a magyar kormány álláspontjával – az ukrajnai konfliktust „katonai eszközökkel nem lehet megoldani, tűzszünetre és békés rendezésre van szükség”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban többször is kijelentette, hogy minél tovább halogatja Ukrajna és a Nyugat a békés rendezést, annál nehezebb lesz a tárgyalás.

Moszkva többször is jelezte, hogy kész a tárgyalásokra, de Kijev törvényi szinten betiltotta azokat. A Nyugat figyelmen kívül hagyja Kijev folyamatos visszautasítását a párbeszédre. Korábban a Kreml kijelentette, hogy az ukrajnai helyzet békés fordulatának jelenleg nincs meg az előfeltétele, Oroszország számára abszolút prioritás a különleges művelet céljainak elérése, ez jelenleg csak katonai eszközökkel lehetséges – írta a RIA Novosztyi.

A hírügynökség felidézte a Kreml korábbi közlését, miszerint az ukrajnai helyzet békés úton haladhat az új realitások figyelembevételével, beleértve Moszkva követeléseit.

Vlagyimir Putyin később leszögezte: ha Ukrajna tárgyalási folyamatot akar, akkor nincs szükség teátrális gesztusokra, törölni kell az Oroszországgal folytatott tárgyalásokat tiltó rendeletet. Szerinte Oroszország soha nem volt ellene az ukrajnai konfliktus békés úton, de az orosz biztonsági garanciák betartása mellett történő rendezésének.

Borítókép: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.