Orbán Viktorral szövetkezne Macron és Tusk

Válaszút előtt az európai vezetők: saját mezőgazdaságukat vagy Ukrajnát segítik?

2024. 03. 26. 17:05
MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor kormányfő (b) Emmanuel Macron francia elnök társaságában az Európai Unió állam- és kormányfői találkozójának második napján Brüsszelben 2024. március 22-én. Fotó: Fischer Zoltán Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ukrajna védelme nem ér fel az őstermelők traktoraival” – írja az Il Foglio olasz napilap. A cikk már címében is sejteti, hogy a parlamenti választások közeledtével az európai országok vezetőinek választaniuk kell, hogy saját mezőgazdaságukat, vagy Ukrajnát segítik-e. Az olasz lap elemzésében rámutat arra, hogy figyelemre méltó változás történt Emanuel Macron francia elnök és Donald Tusk lengyel miniszterelnök álláspontjában.

Bár korábban ők számítottak az Ukrajna legfőbb támogatóinak, most azonban felsorakoznának Magyarország, Románia és Bulgária mögé, hogy visszaállításra kerüljenek az ukrán mezőgazdasággal szembeni kvóták és vámok.

Az elmúlt években következetesen és egyhangúlag kiálltak az uniós tagállamok Ukrajna gazdasági, humanitárius és fegyveres támogatásában, 2022-ben pedig liberalizálták az ukrán mezőgazdasági exporttermékeket. Kevesebb mint kilencven nappal a választásokat megelőzően azonban, még a Kijevvel legszolidárisabb európai vezetők is belátják, hogy Ukrajna miatt nincs értelme szembeszállni a legnagyobb mezőgazdasági lobbikkal, amelyek azt követelik az Európai Uniótól, hogy zárja le a határokat az ukrán búza és egyéb mezőgazdasági termékek előtt.

Az olasz lap szerint Emanuel Macron és Donald Tusk szövetségesre talált Orbán Viktorban és Robert Ficóban, mostanra már ők is az Ukrajnával szembeni vámok és kvóták visszaállítását szorgalmazzák.

Arról azonban egyelőre nem született döntés, hogy Giorgia Meloni olasz miniszterelnök lezárná-e a határokat az Ukrajnából érkező mezőgazdasági termékek előtt.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő (balra) Emmanuel Macron francia elnök társaságában az Európai Unió állam- és kormányfői találkozójának második napján Brüsszelben 2024. március 22-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.