Őrjöng a liberális sajtó az Orbán–Trump-találkozó miatt

Míg egyes liberális sajtóorgánumok egyáltalán nem tartják közlésre méltónak a volt amerikai elnök és a magyar miniszterelnök találkozóját, ám akik beszámolnak róla, azok a szokásos felháborodott hangnemben teszik. Ismét előkerült a diktátorozás Orbán Viktorral kapcsolatban.

2024. 03. 08. 8:40
TRUMP, Donald; ORBÁN Viktor
Washington, 2019. május 13. Donald Trump amerikai elnök (j) és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a modell Trump számára? – teszi fel a kérdést a The New York Times amerikai napilap. A cikkben megszólaltatott szakértő propagandaállamnak nevezi Magyarországot, ahol Orbán és a Fidesz ellenőrzi a médiát.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor kormányfő (j) a leghíresebb amerikai konzervatív kutatóintézet, a Heritage (Örökség) alapítvány panelbeszélgetésén, amelyet Az amerikai–magyar kapcsolatok jövője címmel tartottak Washingtonban 2024. március 7-én. A miniszterelnök mellett Kevin Roberts, a Heritage elnöke. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán a Kreml legközelebbi szövetségese az EU-ban – emeli ki a Bloomberg amerikai televíziós hálózat, hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnök akadályozta az Ukrajnának szánt segély elfogadását, és közeli viszonyt tart fenn Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A médium szerint Orbán Trump kegyeit keresi a látogatással, mert reménykedik a visszatérésében.

A Biden-kormány panaszkodott, hogy a magyar vezető a kétoldalú kapcsolatokat pártpolitikai szemüvegen keresztül szemléli – írja a Financial Times amerikai gazdasági napilap, hozzátéve, hogy egy uniós vezetőtől ritka, hogy kifejezi támogatását Trump felé.

Megütközést kelt Orbán látogatása Trumpnál – írja a The Guardian brit napilap, kiemelve, hogy a magyar kormányfő nem kapott meghívást a Fehér Házba, és egy NATO-tagállam vezetőjétől példátlan módon senkivel sem találkozik a Biden-kormányból, amely egyébként többször kritizálta Magyarországot a demokrácia hanyatlása miatt – teszi hozzá a lap. A brit médium szerint a látogatás része Orbán azon törekvésének, hogy a nemzetközi konzervatív mozgalom központi szereplőjévé váljon.

A konzervatív híroldalak közül a Fox News amerikai televíziós hálózat és a Breitbart hírportál is kiemeli, hogy míg Trumppal találkozik a magyar miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnökkel nem.

A legmesszebb az MSNBC tudósítása ment, amely diktátorok játszódélutánjának nevezte a volt amerikai elnök és a magyar kormányfő találkozóját. A tudósításban minden klisé előkerült, amit Orbán Viktorra ráaggattak az elmúlt időszakban: LMBTQ-ellenes, migráns-ellenes, Putyinhoz dörgölőzik és ő „a végső XXI. századi diktátor”.

Orbán névjegye a káosz és a kegyetlenség

– hangzik el a műsorban.

Donald Trumpot sem kímélik: a tudósítás szerint a volt elnök megszállottja a diktátoroknak, aki maga is diktátor szeretne lenni.

Szakértőként a Soros-világhoz erősen kötődő Anne Applebaumot kérték fel, aki természetesen fel is mondta a leckét a Magyarországon fokozatosan lebontott demokráciáról és Orbán Viktor hamis kultúrharcáról.

 

Borítókép: Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog megbeszélésükön a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2019. május 13-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.