Orosz befolyástól tartanak az uniós képviselők

Az európai parlamenti képviselők vitát sürgetnek az orosz befolyásolási botrányról. Ha uniós törvényhozók vagy jelöltek pénzt fogadtak el Oroszországtól, „le kell őket leplezni” – mondja a Renew frakcióvezetője.

Forrás: Politico2024. 03. 30. 8:33
Paul Van Tigchelt igazságügyi miniszter és Alexander De Croo miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Tanács ülését követő sajtótájékoztatón, 2024. március 27-én, szerdán Brüsszelben. Fotó: DIRK WAEM Forrás: Belga/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlamenti liberálisok és zöldek szerint ki kell vizsgálni azokat az állításokat, amelyek szerint Moszkva fizetett az Európai Parlament (EP) tagjainak, hogy beavatkozzanak a közelgő európai választásokba, írta meg a Politico.

Alexander De Croo miniszterelnök és Egbert Lachaert, az Open Vld tagja a kamara plenáris ülésén, a szövetségi parlamentben, 2024. március 28-án, csütörtökön Brüsszelben. (Fotó: Belga /AFP/Eric Lalmand)
Alexander De Croo miniszterelnök és Egbert Lachaert, az Open Vld tagja a kamara plenáris ülésén, a szövetségi parlamentben, 2024. március 28-án, csütörtökön Brüsszelben. Fotó: Belga/AFP/Eric Lalmand

Alexander De Croo belga miniszterelnök csütörtökön azzal állt elő, hogy Oroszország megkereste az európai parlamenti képviselőket, és „fizetett nekik, hogy az orosz propagandát népszerűsítsék”. Erről lapunk is beszámolt korábban.

A cseh kormány szerdán szankciókkal sújtotta a Voice of Europe hírportált, mondván, hogy az oroszbarát befolyásolási akció része volt. De Croo korábban arról is beszélt, hogy „szoros együttműködés alakult ki” a belga és a cseh titkosszolgálatok között egy orosz propagandahálózat szétzúzására. 

Válaszul a liberális Renew frakció elnöke, Valérie Hayer – aki egyben Emmanuel Macron francia elnök listavezetője az európai uniós választásokon – Roberta Metsola elnöknek írt levelében „mielőbbi vitára” szólított fel a parlamentben.

Erre a vitára a következő plenáris ülésen, április 10-én Brüsszelben kerülne sor.

Ha az európai parlamenti képviselők vagy a közelgő európai választásokon induló jelöltek pénzt fogadtak el az orosz kormánytól vagy annak megbízottjaitól, illetve korrumpálták őket, akkor le kell őket leplezni

 – írta Hayer.

Valerie Hayer, az európai parlamenti választások elnöki többségi listájának vezetője, EP-képviselő hallgatja a vitákat a Modem kongresszusi termében Bloisban 2024. március 24-én. (Fotó: AFP/Hans Lucas)
Valerie Hayer, az európai parlamenti választások elnöki többségi listájának vezetője, EP-képviselő hallgatja a vitákat a Modem kongresszusi termében Blois-ban 2024. március 24-én. Fotó: AFP/Hans Lucas

Bas Eickhout holland zöld uniós törvényhozó szintén vizsgálatot kért az európai parlamenti választásokon induló jelöltekkel kapcsolatban.

Az európai választások tíz hét múlva lesznek. Biztosnak kell lennünk abban, hogy a választásokon induló jelöltek közül senkit sem fizetnek oroszok

– mondta nyilatkozatában.

A parlament két legnagyobb képviselőcsoportja, az Európai Néppárt és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége alig kommentálta a vádakat. A néppárti Metsola szóvivője így nyilatkozott:

„Az elnök tisztában van a felmerült vádakkal, és vizsgálja a konkrét állításokat”.

Borítókép: Paul Van Tigchelt igazságügyi miniszter és Alexander De Croo miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Tanács ülését követő sajtótájékoztatón, 2024. március 27-én, szerdán Brüsszelben (Fotó: Belga/AFP/Dirk Waem)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.