Újra káoszt okoznak a gazdák a határon

A lengyel gazdák újra tiltakozássorozatba kezdenek, ezúttal három napig blokkolnák a legforgalmasabb utat, amely összeköti Lengyelországot és Németországot. A mezőgazdaságból élők napok óta tiltakoznak a szlovákiai határvidéken is.

2024. 03. 17. 12:25
Polish Farmers Protest
Polish farmers are protesting against EU climate policies and Ukrainian imports in Warsaw, Poland, on January 27, 2024. (Photo by Foto Olimpik/NurPhoto) (Photo by Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyel gazdák nem adják fel a tüntetéssorozatukat, amit a saját túlélésük érdekében indítottak el hetekkel ezelőtt. Vasárnaptól ismét le akarják zárni a lengyel–német határt az egyik legforgalmasabb autópályán. Naponta körülbelül 17 ezer kamion közlekedik az A12-es útvonalon Németország és Lengyelország között. Ha a gazdák tervei megvalósulnak, a kamionoknak több kilométeres kerülőt kell tenniük. A leghosszabb forgalmi dugók várhatóan a határ lengyel oldalán alakulnak ki. A hét elején ugyanis hagyományosan keletről nyugatra, a hét közepétől pedig nyugatról keletre haladnak a kamionok.

Az agrárszektor lengyel szereplői a szlovákiai határátkelőhelyeken is blokádokat terveznek és egészen március végéig maradnának.

A lengyel gazdáknak – ahogy Európa-szerte szinte minden tagállamban – az Európai Unió zöldmegállapodásával van bajuk, amely olyan őrült intézkedéseket erőszakol rá a tagállamokra, amelyek ellehetetlenítik a mezőgazdaságból élőket. Sok országban naponta számolják fel a kisebb családi gazdaságokat, mert egyszerűen képtelenek fenntartani azokat a fojtogató bürokrácia miatt. Mindeközben Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy az Ukrajnából származó, silány minőségű és veszélyes anyagokat tartalmazó olcsó mezőgazdasági termékek ellepjék az európai piacot, ami az utolsó szögeket veri a gazdák koporsójába. Az utóbbi hetekben többször megrohamozták Brüsszelt is.

Lengyelországban a legvadabbak a tüntetések, néhány napja Varsóban a parlament előtt mutatta meg Donald Tusk baloldali kormányfő, hogy milyen is az igazi jogállamiság, és megverette a gazdákat a rendőrökkel.

Borítókép: A lengyel gazdáknak elegük van Brüsszel ideológiától vezérelt intézkedéseiből és abból, hogy Donald Tusk baloldali kormánya nem tesz semmit értük (Fotó: Olimpik /NurPhoto/NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.