A magyar álláspont mellé álltak a szlovákok

Szlovákia egyértelműen elutasítja az új európai migrációs és menekültpolitikát, az EU úgynevezett migrációs paktumát – jelentette ki Juraj Blanár szlovák külügyminiszter csütörtökön Pozsonyban, az Európai Parlament (EP) által előző nap elfogadott csomagra reagálva.

Forrás: MTI2024. 04. 11. 10:58
Borítókép: Migránsok a kikötőben. (Fotó: Ben Stansall / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák diplomácia vezetője a téma kapcsán hangsúlyozta: az egyes uniós tagországoknak maguknak kellene döntést hozniuk a tekintetben, hogy a segítség milyen formáját választják, s mindezt bármiféle kötelező anyagi hozzájárulásra vonatkozó utasítás nélkül.

Ennek a reformnak az elfogadása valós mutatója annak, hogy mennyire fontos megtartani a vétójogot a nemzeti érdekek érvényesítésének kulcsfontosságú területein

 – szögezte le Juraj Blanár, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. 

A tárcavezető rámutatott: a szerdai voksolást nem lehetett megvétózni, és ez volt az oka annak, hogy azt Szlovákia és más államok egyet nem értése ellenére is jóváhagyták. 

Juraj Blanár leszögezte: az unió migrációs paktum hosszú távon fenntarthatatlan módszer. Hozzátette: az illegális migráció óriási kihívás, ám azt elsődlegesen az egyes tagállamok szuverén érdekeivel összhangban kell megoldani. Kijelentette: be kellene végre ismerni, hogy a schengeni térség védelme az illegális migrációval szemben elégtelen, és a migrációs paktum ezt a problémát nem oldja meg.

Ismét elmondom: az EU külső határai védelmének megerősítésére kell összpontosítani, illetve arra, hogy az illegális migráció kiinduló országaiban történjen közbelépés

 – emelte ki Juraj Blanár.

Az EP által szerdán elfogadott uniós migrációs paktum egyebek mellett kimondja, hogy a migráció által leginkább érintett tagállamok számára a többi tagállamnak segítséget kell nyújtaniuk, vagy olyan módon, hogy bevándorlókat fogadnak be a saját területükre, vagy ha ezt nem akarják, migránsonként meghatározott összeg fizetésével.

Borítókép: Migránsok a kikötőben (Fotó: Ben Stansall/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.