Az olasz köztársasági elnök figyelemmel követi Ilaria Salis ügyét

Sergio Mattarella is hozzászólt a Budapesten fogva tartott szélsőbaloldali Ilaria Salis ügyéhez.

2024. 04. 02. 13:35
President Sergio Mattarella Meets The Italian Men's National Tennis Team Winner of the 2023 Davis Cup
Sergio Mattarella a 2023-as Davis-kupa győztesével, az olasz férfi teniszválogatottal találkozik 2024. február 1-jén. (Fotó: Domenico Cippitelli / NurPhoto / NurPhoto az AFP-n keresztül) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is az olasz szélsőbaloldali ügyéről cikkezik a sajtó. Roberto Salis, a vádlott édesapja a bírósági tárgyalást követően úgy nyilatkozott, a kormány nem tette meg a megfelelő lépéseket, hogy Ilariával méltányosabban járjanak el a magyar szervek. 

Megdöbbenésének adott hangot, amiért továbbra is kéz- és lábbilincsben és láncon vezették be lányát a bírósági kihallgatásra. A Fővárosi Törvényszék döntése szerint csütörtökön visszautasították Ilaria házi őrizetbe való helyezését.

A vádlott apja az ezt követő napon levélben fordult Olaszország köztársasági elnökéhez, és kérte közbenjárását. Sajtóinformációk szerint Sergio Mattarella államfő 24 órán belül reagált a levélre. Közvetlenül telefonon kereste meg a vádlott édesapját és együttérzéséről biztosította. Elmondta, hogy figyelemmel követi a Budapesten fogva tartott olasz állampolgár ügyét. 

Ilaria meglepetésének és hálájának adott hangot, amiért a köztársasági elnök érdeklődést mutatott ügye iránt, és ilyen rövid időn belül válaszolt. 

Antonio Tajani olasz külügyminiszter úgy nyilatkozott, a Salis-ügy sokkal egyszerűbb, mint amennyire felfújják. Hibás dolog politikai ügyet kreálni belőle, mert nagyon komoly politikai összecsapásokhoz vezethet, aminek a vádlott látja kárát.

Figyelmeztetett, hogy a vádlott jelölése az európai parlamenti választásokon nagyon rosszul sülhet el. Tommaso Cerno, az Il Tempo olasz napilap igazgatója úgy nyilatkozott, a legrosszabb dolog, amit a baloldal Salissal tesz, hogy politikai játszmákra használja azért, hogy támadja Magyarországot. (A budapesti fogdában ítéletre váró olasz óvónő a Demokrata Párt reklámarca lett.)

Úgy tesznek, mintha az olasz börtönökben nem hasonló módon bánnának a rabokkal – csak az nem kerül a televíziók képernyőjére. Odáig jutottak, hogy Elly Schlein, a Demokrata Párt főtitkára európai parlamenti képviselőnek jelölné Salist.

„Micsoda képmutatás a baloldal részéről! Miért nem ejtenek pár szót az olasz börtönökben uralkodó körülmények miatt öngyilkosságot elkövető rabok védelmében is a jogvédő baloldaliak?” – írta az ügy kapcsán a napilap igazgatója.

Borítókép: Sergio Mattarella a 2023-as Davis-kupa győztesével, az olasz férfi-teniszválogatottal találkozik 2024. február 1-jén (Fotó: Domenico Cippitelli/NurPhoto/NurPhoto az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.