Az orosz gazdaság köszöni szépen, jó bőrben van

Az orosz pénzügyminisztérium arra számít, hogy az orosz gazdaság növekedési üteme a tavalyi 3,6 százalékos szinten marad, jelentette be Anton Sziluanov pénzügyminiszter a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság ülésén. Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya továbbra is 15 százalékos, a költségvetési hiány a GDP-hez viszonyítva egy százalék – tette hozzá a miniszter.

Forrás: Kommerszant2024. 04. 22. 15:29
2023. szeptember 6-án egy nő sétál el Moszkva belvárosában az Orosz Központi Bank székhelye mellett.
Fotó: Alexander NEMENOV Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország óvatosan nyúl az államháztartáshoz. Az államadósság tartósan alacsony szinten, a GDP 15 százaléka körül marad, a költségvetési hiány a GDP egy százaléka körül van, a növekedés üteme pedig a 2023-as – 3,6 százalékos – szinten várható

– mondta Anton Sziluanov, írta meg a Kommerszant.

Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter brazil újságírókkal beszélget a Track második napján a G20 tagországok találkozóján (Fotó: AGIF/AFP/Suamy Beydoun)

Április 16-án a Nemzetközi Valutaalap 2,6 százalékról 3,2 százalékra emelte az orosz GDP növekedésére vonatkozó előrejelzését. A szervezet megjegyezte, hogy Oroszország ellenáll a szankcióknak, és az olajbevételek az árplafon ellenére továbbra is igen magasak.

A gazdasági minisztérium legfrissebb előrejelzése szerint a növekedés 2024-ben 2,3 százalékos lesz. Az orosz jegybank egy-két százalékos növekedést vár. Április 12-én Vlagyimir Putyin orosz elnök egy gazdasági kérdésekkel foglalkozó megbeszélésen azt mondta, hogy a GDP növekedése 2023-ban 3,6 százalék lesz. Elmondása szerint a globális GDP-növekedés tavaly átlagosan három százalék volt, a fejlett országok körében pedig másfél százalék.

Február 7-én a Rosstat 3,6 százalékra becsülte a 2023-as GDP-növekedést. Ez a szám magasabb volt, mint a gazdasági minisztérium becslése, amely egytized százalékponttal kisebb növekedést prognosztizált.

Borítókép: 2023. szeptember 6-án egy nő sétál el Moszkva belvárosában az Orosz Központi Bank székhelye mellett (Fotó: AFP/Alexander Nemenov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.