„Csak Donald Trump tud véget vetni a háborúnak” + videó

David Cornstein, Magyarország korábbi amerikai nagykövete az M1-nek adott exkluzív interjúban beszélt többek között az ukrajnai háborúról, az atomháború kockázatáról, valamint arról, hogy a háborúnak egyedül Donald Trump korábbi amerikai elnök vethet véget.

2024. 04. 29. 20:51
CORNSTEIN, David B.
Budapest, 2020. augusztus 12.
David Cornstein, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a légvédelmi rakétarendszer-komponensek vásárlásáról szóló szándéknyilatkozat aláírása elõtt Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban 2020. augusztus 12-én. A dokumentum értelmében a Magyar Honvédség elfogadja az Egyesült Államok ajánlatát, és a továbbfejlesztett föld-levegõ rakéta rendszer (National Advance Surface-to-Air System - NASAMS) szükséges komponenseit az amerikai Foreign Military Sales programon keresztül szerzi be, legkésõbb 2020. szeptember 30-ig.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon büszke voltam arra a munkára, amit a követségünk végzett – fogalmazott David Cornstein az M1-nek azzal kapcsolatban, hogy Donald Trump elnöksége idején az amerikai diplomácia mindent megtett Washington és Budapest kapcsolatának javítása érdekében.

– Szívfacsaró látni, hogy megint visszatértünk ahhoz a helyzethez, ami akkor volt, amikor először jöttem ide – mondta David Cornstein arról, hogy a Biden-adminisztráció és a budapesti képviselői mindent leromboltak a két ország közötti kapcsolatok terén, amit a republikánus vezetés felépített.

A korábbi amerikai nagykövet arról is beszélt, hogy az Egyesült Államokban a média teljesen más képet fest Magyarországról, mint amivel azok találkozhatnak, akik ellátogatnak hazánkba.

Nem segít, ha egy olyan kormány van hatalmon, amelyik nem akar semmilyen párbeszédet, semmilyen kommunikációt, csak kritizálja a kormányt

– hangsúlyozta. David Cornstein azt is hozzátette, hogy nagykövetsége idején mindig párbeszédre törekedett a magyar vezetéssel, az esetek többségében pedig megtalálták a közös hangot.

Trump hozhat békét

David Cornstein az interjúban hangsúlyozta, meggyőződése szerint jelenleg egyetlen ember van a világon, aki képes lehet véget vetni az ukrajnai háborúnak: Donald Trump.

Putyint és Zelenszkijt ő tárgyalóasztalhoz ültetné, és szerintem senki más nem tudná megtenni, mert neki megvan az érdekérvényesítő képessége mindkét ország tekintetében.

Cornstein kiemelte: az ukrajnai konfliktus borzalmainak véget kell vetni.

Az Egyesült Államok és Oroszország, mint a világ két vezető atomhatalmának esetleges közvetlen konfliktusára vonatkozóan Cornstein úgy fogalmazott, hogy ez a legveszélyesebb időszak az Egyesült Államok történetében.

A nagykövet szerint megvan a veszélye annak, hogy ha Putyin keresztülgázol Ukrajnán és megsemmisíti őket, nem fog ott megállni. Másrészt a világ számos más konfliktustól terhelt: Kína Tajvant fenyegeti, Észak-Korea a szomszédos Dél-Koreára vetett szemet, a Közel-Kelet pedig egy lőporos hordó.

A korábbi nagykövet szerint akár egy véletlen baleset is nukleáris háborúba torkollhat.

Amerikai–magyar együttműködés

A közmédiának adott interjúban David Cornstein azt is elmondta, hogy nagykövetsége idején ő javasolta Donald Trump elnöknek, hogy hívja meg Orbán Viktor miniszterelnököt. – Soha nem gondoltam, hogy ennyire jól ki fognak jönni – fogalmazott. Mint mondta, a két vezető együttműködése világszinten is jelentős eredményeket hozna. A magyar miniszterelnököt méltatva pedig úgy fogalmazott:

Nem látok Európában olyan vezetőt, aki Orbán Viktorhoz lenne fogható.

Azzal kapcsolatban, hogy miért vannak veszélyben a konzervatív értékek a világon, David Cornstein az illegális migráció problémáját hozta fel példaként.

– Nézze meg, hogy önöknél mi van, Magyarországon: itt nincsen bevándorlási probléma, nem létezik. Bárcsak elmondhatnám ezt az Egyesült Államokról – fogalmazott. Cornstein rámutatott, hogy az Egyesült Államok határán szabadon járnak át az illegális bevándorlók, akik „nem a legkellemesebb emberek”.

Mint mondta, elkerülhetetlen, hogy egy terrorista is átkeljen az amerikai határon, ezért a jelenlegi körülmények magukban hordozzák a szeptember 11-i terrorcselekmények megismétlődését.

A magyar határvédelemről is elismerően beszélt a korábbi nagykövet. Azzal kapcsolatban, hogy példaként szolgálhat-e az Egyesült Államok számára, David Cornstein kijelentette:

– Trump elnöksége alatt ez működött. Nem volt bevándorlási problémánk. A határ le volt zárva, és azok az emberek jöttek be az Egyesült Államokba, akik átestek a jogszerű eljáráson.

A jelenlegi amerikai állapotokról szólva azt is kiemelte, hogy a liberális Biden-adminisztráció elsősorban azért támogatja az illegális migrációt, mert ezzel próbál szavazókat toborozni magának.

Gyermekvédelem és a woke

Az interjúban David Cornsteint a magyarországi gyermekvédelmi szabályozásról is kérdezték. Cornstein szerint kétségtelenül további közös pontot jelentene egy újabb Trump-adminisztráció és a magyar kormány között a gyermekvédelem ügye, mivel az amerikai iskolákban és egyetemeken elszabadult a transzgender-ideológia.

Hihetetlen, hogy mi zajlik az iskolákban. Az, hogy egy fiú bemehet a lány WC-be. Nem tudjuk, hogy hogyan lehet megnevezni az embereket, mert a nemeknek megfelelő megnevezés már nem alkalmazható

– mutatott rá. Mint mondta, ma Amerikában nehéz elérni, hogy a gyerekek megfelelő oktatásban részesüljenek.

A CPAC Hungary 2024-ről

A múlt héten rendezett budapesti konzervatív seregszemle kapcsán David Cornstein hangsúlyozta: azért van kiemelt szerepe a konzervatív konferenciának, mert ott adhatnak hangot a konzervatív nézeteknek. Ennek köszönhetően pedig bizonyos mértékig a sajtóban is nyilvánosságot kapnak.

Ez nagyon fontos, mert a liberális nézetek Amerikában uralkodók

– mondta, majd hozzátette: a média száz százalékig liberális. – Nem lehet hallani a másik oldalt.

Borítókép: David Cornstein, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövete (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.