Döcögősen indult a Donald Trump volt amerikai elnök elleni büntetőper tárgyalása New Yorkban

Az első napon több tucat esküdtjelöltet utasítottak el, mert megkérdőjeleződött a pártatlanságuk. Trump a letartóztatást kockáztatja, ha elmegy a saját fia ballagására, de az ellene indított jogi hadjárat még visszaüthet.

2024. 04. 16. 9:10
Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Angela Weiss) Fotó: Angela Weiss
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn megkezdődött a Donald Trump volt amerikai elnök ellen indított büntetőper New Yorkban. Az első tárgyalási napon az esküdtek kiválasztása zajlott, azonban a 96 lehetséges jelöltből mintegy hatvanan azonnal jelezték, hogy nem tudnának pártatlanok maradni az ügyben – számol be róla a BBC. A többiek közül véletlenszerűen kiválasztott tizennyolc jelöltnek kérdéseket tettek fel, többek között az olvasási és hírfogyasztási szokásaikkal kapcsolatban. 

Donald Trump volt amerikai elnök
Donald Trump volt amerikai elnök a tárgyalóteremben a manhattani büntetőbíróságon kezdődött pere első tárgyalási napján, 2024. április 15-én (Fotó: MTI/EPA/The Washington Post pool/Jabin Botsford)

A bíróság előtt békés, de annál hangosabb tüntetők biztosították támogatásukról Trumpot.

Mint arról beszámoltunk, Donald Trump ellen 34 vádpontot hozott fel Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész azzal a 130 ezer dollárnyi hallgatási pénzzel kapcsolatban, amit 2016-ban, nem sokkal az elnökválasztás előtt fizetett ki Stormy Daniels pornószínésznőnek Michael Cohen, Trump akkori ügyvédje, aki most a vád egyik tanúja lesz.

A hallgatási pénz fizetése nem bűncselekmény az Egyesült Államokban, a volt elnök ellen azért emeltek vádat, mert amikor visszafizette Cohennek az összeget, az utalást jogi költségként könyvelték, ami üzleti iratok szándékos meghamisításának minősül. Az ügyész szerint továbbá a hallgatási pénzzel az volt a cél, hogy „törvénytelenül befolyásolják” a 2016-os elnökválasztást.

Bár az eset még 2018-ban pattant ki, tavalyig nem történt semmi az ügyben, azonban a (Soros György által finanszírozott Color of Change civil szervezet egymillió dolláros támogatásával) megválasztott kerületi ügyész küldetésének tekintette, hogy bíróság elé citálja a volt elnököt, és tavaly március 30-án hivatalosan is bejelentette a vádemelést.

 

Trump nem mehet el a fia ballagására

Trump jogi csapatának kérelme ellenére a tárgyalást az elnökválasztási kampányidőszak kellős közepére tűzték ki. A volt elnöknek minden tárgyalási napon jelen kell lennie, a bíró még azt sem engedélyezte, hogy jövő csütörtökön megjelenjen a Legfelsőbb Bíróság előtt, egy másik ügyben tartott tárgyaláson.

Emellett a volt elnök legkisebb fia, Barron ballagásán sem vehet részt, amire szintén ebben a hónapban kerül sor Floridában, mintegy kétezer kilométerre a tárgyalás helyszínétől – mutat rá a Fox News amerikai televíziós hálózat. Ha mégis a családi eseményt választja, akár le is tartóztathatják. Trump a bíróságról távozva az egész ügyet nonszensznek nevezte.

A republikánus párt valószínű elnökjelöltje ellen folytatott jogi hadjárat azonban visszafelé is elsülhet kihívója, Joe Biden jelenlegi elnök számára. Bár a fekete választópolgárok hagyományosan a demokraták bázisának számítanak, most egyre nagyobb számban pártolnak át Trumphoz, mert igazságtalannak tartják, ami vele történik – magyarázta a Breitbart amerikai hírportálnak Tim Scott szenátor. 

A fekete férfiak körében közel 75 százalékos, a nők között 300 százalékos növekedésről van szó, ami semmiképp sem elhanyagolható – tette hozzá a szenátor.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Angela Weiss)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.