Ez lehet az ukránok csodafegyvere az orosz támadásokkal szemben?

Grant Shapps brit védelmi miniszter javaslatára az Egyesült Királyság egy olyan új katonai lézert adhat át Ukrajnának, amely hatástalanítani tudja majd az orosz drónokat és a tüzérségi lövedékeket. Bár a fegyverprojekt még fejlesztés alatt áll, de a brit védelmi minisztérium felgyorsítaná a folyamatokat.

2024. 04. 12. 11:18
lézer, DragonFire
A DragonFire lézer egy tesztelés során Fotó: Brit védelmi minisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grant Shapps, a brit védelmi miniszter azt javasolta, hogy egy új brit katonai lézert használhatnának Ukrajnában az orosz drónok lelövésére – írja a brit Sky News.

A csatatéren egyre fontosabbá váló drónok fejtörést okoznak az ukránoknak Fotó:  Genya Savilov/AFP
A csatatéren egyre fontosabbá váló drónok fejtörést okoznak az ukránoknak (Fotó: AFP/Genya Savilov)

A miniszter közlése szerint DragonFire nevű fegyver várhatóan legkésőbb 2027-re állhat készen a bevetésre, és mint mondta, ez hatalmas következményekkel járna az orosz–ukrán háborúra nézve. 

A beszerzés felgyorsítását célzó új reformok azt jelentik, hogy a lézer, amelyet eredetileg 2032-ben vezettek volna be, most a tervezettnél öt évvel korábban lesz működőképes a védelmi minisztérium szerint.

Shapps azonban azt mondta, meg fogja vizsgálni, hogy tovább lehet-e növelni a tempót, hogy minél hamarabb átadják az ukránoknak.

A lézerrel irányított energiafegyverek intenzív fénysugarat használnak, hogy átvágják a célpontjukat. 

A brit védelmi minisztérium reméli, hogy a DragonFire rendszer olcsó alternatívát kínál a rakétákkal szemben a támadó drónok, sőt az tüzérségi lövedékek lelövésében.

A jövő héten életbe lépő új beszerzési modell célja, hogy felgyorsítsa az élvonalbeli katonai fejlesztések terepre juttatásának folyamatát.

Úgy tervezték, hogy ne várjuk meg, amíg ez 99,9 százalékos tökéletességgel eljut a terepre, hanem 70 százalékra növeljük, majd kihozzuk oda, és akkor onnan fejlesztjük 

– mondta Shapps, hozzátéve, hogy „egy veszélyesebb világban a beszerzéshez való hozzáállásunk is változik. Sürgősebbnek, kritikusabbnak és globálisabbnak kell lennünk.”

Borítókép:  A DragonFire lézer egy tesztelés során (Fotó: Brit védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.