Hatalmas áradás: két óra alatt 25 centimétert emelkedett a folyó vízszintje + videó

Súlyos helyzet alakult ki a Tobol folyó áradása miatt több oroszországi régióban. Kazahsztánban az elmúlt nyolcvan év legnagyobbjának tartják a mostani áradást a hatóságok.

2024. 04. 14. 15:22
Áradás Oroszországban
Orenburg, 2024. április 11. Az árvizet nézik emberek az oroszországi Orenburgban 2024. április 11-én, miután április 6-án átszakadt az Urál folyó gátja az Orenburgi területen fekvõ Orszkban. Eddig 7800 embert, köztük 2117 gyermeket menekítettek ki az áradás sújtotta térségekbõl. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonöt centiméterrel nőtt a Tobol folyó vízszintje a Moszkvától mintegy kétezer kilométerre délkeletre, a kazah határ közelében fekvő oroszországi Kurgáni régióban – hívta fel a figyelmet Telegram-csatornáján a terület kormányzója, Vagyim Sumkov. A kormányzó szerint az eső is eleredt, ami tovább nehezíti a mentést végzők dolgát.

Sumkov felszólította az érintett területen élőket, hogy azonnal hagyják el otthonukat, mert a helyzet a következő órákban drasztikusan romolhat.

A rendkívüli helyzetek minisztériumának adatai szerint vasárnap reggelre 304 házat és 473 telket öntött el a víz a régióban – írja a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Több mint 7100 embert evakuáltak, 885 főnek biztosítottak átmeneti szállást.

Az árvíz tetőzését a következő órákra várják, a hatóságok szerint 62 települést önthet el a víz.

Nem a Kurgáni régió az egyetlen, ahol gondot okoz az áradás. A szomszédos Tyumeni régióban két településről kellett kitelepíteni a lakókat – jelentette a Szputnyik orosz rádióállomás. Az árvíz összesen 51 települést fenyeget. Kazahsztánban a hatóságok az elmúlt nyolcvan év legnagyobbjának nevezték az áradást, az ország egyes régióiban rendkívüli állapot van érvényben.
 

Borítókép: Áradás Oroszországban (Fotó: MTI/AP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.