Ilyen is van, kitűnő együttműködés az oroszok és az amerikaiak között

Sikeresen Földet ért Kazahsztánban egy belarusz, egy orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén a Szojuz űrhajó szombaton.

Forrás: MTI2024. 04. 06. 10:16
Az orosz űrügynökség által készített felvételen a Szojuz űrkapszula látható röviddel azután, hogy leszállt Kazahsztánban. (Fotó: orosz űrügynökség / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szojuz MS–25 űrhajó március 23-án indult útnak a Bajkonur űrközpontról a Földtől négyszáz kilométerre keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Eredetileg két nappal korábban tervezték a kilövést, amit az utolsó húsz másodpercben szakítottak meg műszaki problémák miatt.

A két hete a Földről indított űrhajó fedélzetén a belarusz Marina Vasziljevszkaja, az amerikai Tracy Dyson, a NASA űrhajósa és Oleg Novickij orosz űrhajós tartózkodott. Vasziljevszkaja, aki a Belavia légitársaságnál dolgozik utaskísérőként, az első belarusz űrhajós. Dysonnak ez a harmadik, Novickijnak pedig a negyedik űrrepülése.

Hármójuk közül az amerikai űrhajós szeptemberig a Nemzetközi Űrállomáson marad, leváltva Loral O’Hara szintén amerikai űrhajóst, aki 2023. szeptember 15-én érkezett az állomásra.

Borítókép: Az orosz űrügynökség által készített felvételen a Szojuz űrkapszula látható röviddel azután, hogy leszállt Kazahsztánban (Fotó: AFP/Orosz űrügynökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.