Joe Biden Izrael mellett áll Iránnal szemben

Joe Biden amerikai elnök támogatásáról biztosította Izraelt, miközben egy lehetséges iráni támadás lóg a levegőben.

2024. 04. 11. 13:55
Joe Biden amerikai elnök 2024. március 29-én felszáll az Air Force One-ra a marylandi Andrews-i közös bázison. Fotó: Brendan Smialowski Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden elnök megingathatatlan amerikai támogatást ígért Izraelnek, miután attól tartanak, hogy Teherán megtorlást indíthat egy magas rangú irániak halálát okozó támadás miatt.

Biden arra figyelmeztetett, hogy Irán jelentős támadás indításával fenyeget, miután Izrael tíz nappal ezelőtt csapást mért Irán szíriai konzulátusára. Mindent megteszünk Izrael biztonságának védelme érdekében – tette hozzá az elnök.

Szerdán Irán vezetője azt mondta, hogy az izraeli damaszkuszi támadás egyenértékű egy Irán elleni támadással.

Amikor megtámadták konzulátusunkat, olyan volt, mintha a területünket támadták volna meg

– mondta Ali Hamenei ajatollah televíziós beszédében. 

Ha Irán közvetlenül Izraelre támadna, az a konfliktus még nagyobb eszkalációját kockáztatná, de elemzők szerint Iránnak nincs meg a katonai képessége egy jelentős konfrontációhoz.

Izrael nem vállalta a felelősséget a támadásért, de széles körben úgy tartják, hogy a támadás mögött áll.

A térségben tartózkodó amerikai és izraeli erőket a napokban fokozott készültségbe helyezték. A múlt héten az Izraeli Védelmi Erők (IDF)  harci egységeknél szolgáló katonák nem mehettek szabadságra, és tartalékosokat hívtak be a légvédelmi egységek megerősítésére.

Jiszrael Katz izraeli külügyminiszter a közösségi médiában reagált Hamenei ajatollah megjegyzéseire, és azt mondta, ha Teherán a területéről csapna le, Izrael reagálni fog, és Iránban támadna.

Eközben a térségben tartózkodó amerikai erők vezetője, Michael Kurilla tábornok egy esetleges iráni támadás lehetőségéről tárgyalt Joav Gallant izraeli védelmi miniszterrel és a hadsereg vezérkari főnökével, Herzi Halevi altábornaggyal csütörtökön Izraelben – írja az izraeli média.

Biden kijelentései akkor hangzottak el, amikor Kisida Fumio japán miniszterelnökkel együtt újságíróknak beszélt szerdán a Fehér Házban.

Ahogyan mondtam Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek, elkötelezettségünk Izrael biztonsága iránt az Iránból és a meghatalmazottjaitól érkező fenyegetésekkel szemben megingathatatlan – hadd mondjam el még egyszer, megingathatatlan

– mondta Biden.

Korábban Biden arra buzdította Netanjahut, hogy tűzszünetre szólítson fel Gázában, és azt is mondta, nem ért egyet a miniszterelnök háborús stratégiájával.

Szerintem hiba, amit csinál. Nem értek egyet a megközelítésével

 – mondta az amerikai Univision hálózatnak adott interjúban.

Borítókép: Joe Biden most kiáll Izrael mellett (Fotó: Brendan Smialowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.