Oroszország kilőtte a nehéz hordozórakétát + videó

Az Angara–A5 nehéz hordozórakéta először indult útra a Vosztocsnij űrközpontból.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 04. 11. 13:23
Az orosz Roszkoszmosz űrügynökség által 2024. április 11-én közzétett tájékoztató képen egy nehéz osztályú Angara-A5 rakéta kilövése az Amur régióban található Vosztocsnij kozmodróm kilövőállásáról. Fotó: ROSCOSMOS Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilövésre moszkvai idő szerint 12.00 órakor került sor. Az Orion felső fokozata 12 perc és 26 másodperc után vált le a rakéta harmadik fokozatáról. Most egy próbarakományt kell pályára juttatnia.

Az első Angara–A5 indítását Vosztocsnijból eredetileg április 9-én tervezték, de akkor az automatika műszaki hiba miatt megszakította az indítást. Az ok a rakéta központi blokkja oxidáló tartályának feltöltőrendszerének meghibásodása volt, írta a RIA Novosztyi.

Az indítást 24 órával elhalasztották, de a hiba másnap is megismétlődött. A Roszkozmosz vezetője, Jurij Boriszov szerint ezúttal a rakéta a hajtóművek indításvezérlő rendszerének meghibásodása miatt nem indult el.

Az Angarát indító infrastruktúra Vosztocsnijban 2018 óta épül. Ezt megelőzően három könnyű osztályú Angara–A1.2 (az első 2014-ben) és három nehéz osztályú Angara–A5 indításra került sor az arhangelszki régióban található pleszecki kozmodromról.

Várhatóan a jövőben az Amur-vidéki kozmodromról egy modernizált Angara–A5M rakétát indítanak majd, amellyel az orosz űrállomás moduljait állítják pályára.

Borítókép: Az orosz Roszkoszmosz űrügynökség által 2024. április 11-én közzétett tájékoztató képen egy nehéz osztályú Angara–A5 rakéta kilövése az Amur régióban található Vosztocsnij kozmodróm kilövőállásáról (Fotó: AFP/Roscosmos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.