„Külföldi ügynöknek” minősíthetnek minden magyar szervezetet Szlovákiában

Robert Fico is támogatni fogja ezt az új törvénytervezetet.

Forrás: Mandiner2024. 04. 05. 12:17
Robert Fico szlovák miniszterelnök 2024. március 21-én az Európai Tanács brüsszeli központjába érkezik, hogy részt vegyen az Európai Tanács csúcstalálkozóján. Fotó: Sameer Al-Doumy Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a következő, április 16-án kezdődő ülésén napirendre kerül a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) által benyújtott törvénytervezet, amely „külföldi ügynökké”, pontosabban „külföldi támogatásban részesülő szervezet” – „organizácia so zahraničnou podporou” – megjelölést írná elő azoknak a civil szervezeteknek, amelyek egy évben ötezer eurónál nagyobb külföldi támogatásban részesülnek – írja a Paraméter.

Robert Fico szlovák miniszterelnök beszédet mond a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Nukleáris Energia Csúcstalálkozóján a brüsszeli Expo Kongresszusi Központban 2024. március 21-én. (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)
Robert Fico szlovák miniszterelnök beszédet mond a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nukleáris energia csúcstalálkozóján a brüsszeli Expo Kongresszusi Központban 2024. március 21-én (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

Az SNS javaslatát valószínűleg a Robert Fico vezette Smer és a Peter Pellegrini vezette Hlas is támogatni fogja.

Amelyik szervezet nem tesz eleget ennek a szabálynak, arra ötezer eurós bírságot szabhatnak ki. A javaslatot négy SNS-es képviselő – nyújtotta be, de várhatóan megkapja a koalíció támogatását. 

A lap arról is tájékoztatott, hogy a javaslatról a Robert Fico, Peter Pellegrini és Andrej Danko alkotta koalíciós tanács még tárgyalni fognak, várhatóan a jövő héten. Robert Fico miniszterelnök már beszélt arról, hogy a következő parlamenti ülésen sok fontos törvényjavaslat kerül napirendre, írta a Mandiner.

Robert Fico ugyanis már tavaly beszélt egy „ügynöktörvényről”.

A törvény azt mondja majd, ha a Szlovákia területén működő civil szervezet külföldi finanszírozásban részesül, külföldi ügynök megjelölést kell viselnie

– mondta tavaly novemberben Fico. Az SNS-es képviselők most feltehetően ezt a tervezetet nyújtották be.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök 2024. március 21-én az Európai Tanács brüsszeli központjába érkezik, hogy részt vegyen az Európai Tanács csúcstalálkozóján (Fotó: AFP/Sameer Al-Doumy)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.