Ma eldől, ki lesz Szlovákia következő elnöke

Ma ismét megtelnek a szavazóhelyiségek Szlovákiában, ma tartják az elnökválasztás második fordulóját, amelybe Ivan Korcok korábbi külügyminiszter, az „ellenzék jelöltje”, illetve Peter Pellegrini jelenlegi házelnök, a kormánypárti szociáldemokraták jelöltje jutott be. Forró Krisztián a héten azt jelentette be, hogy a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség Peter Pellegrinit támogatja. Pellegrini pedig arról beszélt, hisz abban, hogy a szlovákiai magyar közösséggel úgy tudják megoldani a problémákat, hogy az együttélés problémamentes és baráti legyen.

2024. 04. 06. 6:16
PELLEGRINI, Peter; KORCOK, Ivan
Pozsony, 2024. április 4. Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke, a hárompárti kormánykoalíció második legerõsebb pártja, a Hang (Hlas-SD) elnökjelöltje (j) és Ivan Korcok, a több ellenzéki párt támogatásával független jelöltként induló volt szlovák külügyminiszter (b) a televíziós vitája elõtt Pozsonyban 2024. április 3-án. Az elnökválasztás második fordulóját április 6-án tartják Szlovákiában. MTI/EPA/Jakub Gavlak Fotó: Jakub Gavlak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák államfőválasztás első fordulóját Ivan Korcok korábbi külügyminiszter nyerte a leadott voksok 42,5 százalékával, a második helyet és a voksok 37 százalékát megszerző Peter Pellegrini szerezte meg, ők jutottak a második fordulóba, amelyet ma tartanak északi szomszédunknál. 

A választópolgárok szombaton reggel hét és este tíz óra között adhatják le szavazatukat.

A legutóbbi közvélemény-kutatásokat szerdán tették közzé – szerda éjfél óta kampánycsend van, felméréseket sem lehet publikálni – ezek szerint fej fej mellett halad a két jelölt, a legtöbb felmérés csupán néhány százaléknyi különbséget mutat. 

Azt pedig, hogy éppen Pellegrinit vagy Korcokot hozzák ki győztesként, kutatóintézetenként változik. 

Az biztos, hogy két teljesen eltérő világnézet áll szemben egymással, és mindkét oldal számára nagy a tét. Korcoktól azt várják, hogy ellensúlyozná Robert Fico miniszterelnököt, míg Pellegrini győzelme esetén stabilizálni tudnák a két legfőbb közjogi méltóság viszonyát, és az ország szempontjából hatékony együttműködést tudnának kialakítani. 

Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség elnöke az államfőválasztás második fordulójában Peter Pellegrinit támogatja, erről a héten, Pellegrinivel közösen tartott sajtótájékoztatóján számolt be. Mint mondta, 

A jelenlegi helyzetben államfőként Peter Pellegrini lehet a legjobb választás Szlovákia és mindazok számára, akiknek fontosak a régiók, a nemzetiségi közösségek és a béke. Ebben a pillanatban és az adott körülmények mellett azt gondolom, alibizés lenne egyszerűen csak azt mondani, hogy az emberek hozzák meg maguk a döntést

– fogalmazott. 

Peter Pellegrini elmondta, hogy több közös tárgyalást tudnak maguk mögött Forró Krisztiánnal, és sok kérdésben hasonló az álláspontjuk, ilyen az ukrajnai háború és a regionális különbségek kiegyenlítésének kérdései is. Kijelentette: államfőként szeretné összekötni az állampolgárokat függetlenül attól, hogy milyen a nemzetiségük, és a magyar közösséggel is éreztetni akarja, hogy annak tagjai teljes értékű állampolgárai Szlovákiának. 

Az M1-nek adott exkluzív interjújában pedig kiemelte, 

hisz abban, hogy a szlovákiai magyar közösséggel fokozatosan úgy tudják megoldani a problémákat, hogy az együttélés problémamentes és baráti legyen, mint akkor, amikor ő volt a miniszterelnök. 

Mint mondta, őszintén kell gondoskodni a magyar közösségről. 

Borítókép: Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke, a hárompárti kormánykoalíció második legerősebb pártja, a Hang (Hlas-SD) elnökjelöltje és Ivan Korcok, a több ellenzéki párt támogatásával független jelöltként induló volt szlovák külügyminiszter a televíziós vitája előtt Pozsonyban 2024. április 3-án (Forrás: MTI/EPA/Jakub Gavlak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.