Negyven százalékkal kevesebb európai bort vásároltak az oroszok

Visszaesett a uniós borok exportja Oroszországba, de a vezető országok továbbra is Lettország, Olaszország és Litvánia.

2024. 04. 01. 11:25
illusztráció, bor
illusztráció, bor Forrás: Grape Things/www.pexels.com/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A barátságtalan országokból származó borimportra kivetett vámok emelése után az EU-ból Oroszországba irányuló csendes- és habzóbor-ellátás csaknem negyven százalékkal esett vissza, és az elmúlt hat év legalacsonyabb szintjét érte el. Most orosz az importőrök növelik a Grúziából, Chiléből és Dél-Afrikából származó behozatalt” - fogalmaz az Rbc.ru.

Az EU országai 1,19 millió hektoliter bort szállítottak Oroszországnak. Ez volt a legalacsonyabb adat az elmúlt öt évben. 2023. augusztus 1. és 2024. január 31. között az EU-országok 37,2 százalékkal csökkentették az oroszországi csendes- és habzóbor-szállítást 2022–2023 azonos időszakához képest. Ez az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának kereskedelmi statisztikáiból következik, amelyeket az Rbc.ru elemzett. 

A visszaesést ötéves növekedés előzte meg, az előző időszak rekordot jelentett. Így a 2022/23-as gazdasági év első felében 1,9 millió hektoliter csendes- és habzóbort importáltak Oroszországba az Európai Unióból – 36 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az Oroszországba irányuló borszállítások vezető országai nem változtak, de szinte mindegyiküknél csökkent a mennyiség. Így a legnagyobb beszállító – Lettország – 44,3 százalékkal, 368,3 ezer hektoliter borra csökkentette az exportot Oroszországba. Litvániából 32,3 százalékkal kevesebb, 299,1 ezer hektoliter érkezett az oroszokhoz, míg Olaszországból 29,5 százalékkal lett kevesebb, így 295,5 ezer hektoliterre esett vissza borszállítás.

Borítókép: illusztráció, bor (Fotó: Grape Things: https://www.pexels.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.