Orosz–ukrán háború: Zelenszkij felszólította a Nyugatot + videó

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította szövetségeseit, hogy ugyanúgy védjék meg Ukrajnát, ahogyan meg tudták védeni Izraelt az iráni légitámadástól.

2024. 04. 16. 8:41
null
Delfoi, 2024. április 10. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szól a résztvevõkhöz a 9. alkalommal rendezett Delfoi Gazdasági Fórumon a Delfiként is ismert görögországi Delfoiban 2024. április 10-én, a négynapos rendezvény kezdõnapján. MTI/EPA/Csaszialisz Vaiosz Fotó: Csaszialisz Vaiosz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij esti beszédében elmondta, hogy az iráni támadást követően „az egész világ látta Izrael égi szövetségesei és a szomszédos országok fellépéséből, hogy mennyire hatékony lehet az egység a terror elleni védekezésben, ha az egység alapja a kellő politikai akarat.”

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Három Tenger Kezdeményezés országainak csúcstalálkozójára érkezik Vilniusban 2024. április 11-én (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

Izrael nem tagja a NATO-nak, és nem volt szükség semmire, úgy mint az 5. cikkely aktiválására sem. És senkit sem vontak be a háborúba. Egyszerűen segítettek megvédeni az életet

– mondta az elnök.

Európa ege már régen megkaphatta volna pontosan azt a védelmet, amilyenre szüksége van, ha Ukrajna partnerei ugyanilyen teljes mértékben támogatják a drónok és rakéták lelövését – szögezte le az elnök. Zelenszkij az X-en azt írta: Izrael, az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és Jordánia együtt és maximális hatékonysággal léptek fel.

Együtt akadályozták meg a terror eluralkodását. Együtt és másokkal együttműködve dolgoznak azon, hogy megakadályozzák a további eszkalációt

 – fogalmazott a kijevi vezető.

Nem csak Ukrajna, hanem a szövetségeseik is több támogatást kérnek az ukránoknak. Mint azt lapunk is megírta, a csehek szerint Kijev ugyanazt a légvédelmi támogatást érdemli, mint amit Izrael kapott az iráni támadással szemben. A prágai politikusok szerint Ukrajnáért még erőteljesebben ki kell állni.

Az ajatollah Izrael elleni éjszakai támadását a gyors nemzetközi válaszlépésnek és a légtér védelmére való hajlandóságnak köszönhetően sikerült visszaverni. Kár, hogy nem védjük ugyanolyan erővel az Ukrajna feletti légteret

 – tette közzé Martin Dvorák Csehország európai ügyekért felelős minisztere az X-en

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szól a résztvevőkhöz a 9. alkalommal rendezett Delfoi Gazdasági Fórumon a Delfiként is ismert görögországi Delfoiban 2024. április 10-én, a négynapos rendezvény kezdőnapján (Fotó: MTI/EPA/Csaszialisz Vaiosz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.