Orosz veszély miatt Ausztriában összehívják a nemzetbiztonsági tanácsot

Karl Nehammer osztrák kancellár hétfőn elrendelte a nemzetbiztonsági tanács összehívását április 9-re a néhány éve feloszlatott Alkotmányvédelmi és Terrorizmusellenes Szövetségi Hivatal kémkedéssel gyanúsított egyik munkatársának őrizetbevételével összefüggésben.

Forrás: MTI2024. 04. 01. 17:39
Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár (Fotó: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Súlyos vádakról van szó. Egyrészt az igazságszolgáltatásnak most ki kell vizsgálnia a felmerült gyanút. Másrészt értékelni és tisztázni kell a köztársaság biztonsági helyzetét. Elejét kell venni annak, hogy orosz kémhálózatok fenyegessék Ausztriát beszivárgással vagy a politikai pártok és egyéb hálózatok aláásásával, illetve felhasználásával – jelentette ki Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár. 

Az ügyészség 2017 óta nyomoz Egisto Ott, az Alkotmányvédelmi  és Terrorizmusellenes Szövetségi Hivatal (BVT) volt munkatársa ellen többek között hivatali visszaélés, Ausztria kárára történő titkos hírszerzés és szolgálati titok megsértése vádjával. A letartóztatást megelőzték azok a friss információk, amelyek szerint Ott állítólag felsővezetők mobiltelefonjainak tartalmát adta át orosz kémeknek. Letartóztatták volt vejét is, aki a feltételezések szerint hozzájárult a bűncselekményhez. Az egykori hivatal volt munkatársa tagadta az ellene felhozott vádakat és ártatlannak vallotta magát.

Az APA osztrák hírügynökség szerint Ottot Nagy-Britanniából érkezett hírszerzési információ alapján vették őrizetbe, miszerint 2022 nyarán továbbította az osztrák belügyminisztérium három volt vezető munkatársa okostelefonjának klónozott adatait az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB).

Nem ez az egyetlen orosz befolyásolási botrány, amelytől hangos az Európai Unió. Kiderült, hogy Oroszország európai parlamenti képviselőket keresett meg és fizetett azért, hogy azok népszerűsítsék az orosz propagandát Brüsszelben – mondta Alexander De Croo belga miniszterelnök hazája parlamentjében a külföldi beavatkozásról folytatott vitában. Tette mindezt anélkül, hogy megnevezte volna a képviselőket. Az európai parlamenti képviselők most vitát sürgetnek az orosz befolyásolási botrányról. A liberálisok és zöldek szerint haladéktalanul ki kell vizsgálni azokat az állításokat, amelyek szerint Moszkva fizetett az Európai Parlament tagjainak, hogy beavatkozzanak a közelgő európai parlamenti választásokba.

Borítókép: Karl Nehammer osztrák szövetségi kancellár (Fotó: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.