Törvénysértést követett el az Európai Parlament a katalán szeparatisták kizárásával

Az Európai Unió bíróságának főtanácsnoka szerint az Európai Parlament volt elnöke megszegte az uniós törvényeket azzal, hogy a 2019-es választások után nem hagyta Carles Puigdemont volt katalán elnöknek, hogy felvegye mandátumát megválasztott EP-képviselőként.

2024. 04. 11. 15:53
Carles Puigdemont volt katalán elnök Fotó: (NurPhoto via AFP/Albert Llop)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvénysértést követett el az Európai Parlament volt elnöke azzal, hogy kizárta a katalán szeparatistákat a 2019-es választások után. Antonio Tajani akkoriban nem engedte meg a volt katalán elnöknek, Carles Puigdemont-nak és képviselőtársának, Antoni Cominnak sem, hogy hivatalosan is megkezdjék a munkát EP-képviselőként.

Ezt arra hivatkozva tette meg, hogy a Spanyolországi Központi Választási Bizottság nem vette fel egyikük nevét sem az Európai Parlamentnek 2019. június 17-én elküldött végleges listára. Ennek oka pedig az volt, hogy Puigdemont és Comin megszegte a spanyol törvényeket azzal, hogy nem esküdtek fel az alkotmányra. Ezt azért nem tették meg, mert ha ebből a célból Madridba utaztak volna, mindkettejüket letartóztatták volna. Puigdemont ugyanis 2017-ben Katalónia akkori elnökeként alkotmányellenesen megtartotta a régió elszakadásához szükséges referendumot, majd egyoldalúan kikiáltotta Katalónia függetlenségét. A felelősséget ugyanakkor már nem vállalta tetteiért, és Belgiumba menekült Cominnal együtt.

Puigdemont nem értett egyet azzal, hogy 8 hónapig be sem tehette a lábát az Európai Parlamentbe, ezért jogi útra terelte az ügyet. Az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka, Maciej Szpunar csütörtökön végül igazat adott a katalán exelnöknek, és közölte: Tajani megsértette az uniós törvényeket és az EU-s választópolgárok jogait azzal, hogy nem ismerte el a szeparatista politikusokat EP-képviselőként. Ezután arra szólította fel az EU Bíróságot, hogy visszamenőlegesen semmisítse meg a korábbi ítéletet, melyben Tajani mellé állt.

Szpunar úgy fogalmazott: „Nincs olyan EU-s jogszabály, amely felhatalmazná a tagállamokat az európai parlamenti képviselők előjogainak felfüggesztésére”, tehát Tajani megszegte a törvényeket azzal, hogy kérdés nélkül meghajolt a spanyol hatóságok előtt, amelynek egyetlen célja az volt, hogy elfogják a két szeparatista politikust, és ennek érdekében EP-mandátumuktól is igyekeztek távol tartani őket. Puigdemont és Comin végül csak 2020 januárjában kezdhették meg a munkát az uniós testületben.

Szpunar állásfoglalása nem kötelező erejű, ugyanakkor kulcsfontosságú lesz az EU Bíróság későbbi, végleges döntése kapcsán. Puigdemont az X-en örömmel fogadta a főtanácsnok állásfoglalását. Úgy fogalmazott:

Megingás nélkül kell megvédeni az alapvető jogokat, bármilyen erős is az ellenfél. Előttünk állt az Európai Parlament, a spanyol állam és szövetségesei, de ez soha nem tántorított el minket attól a meggyőződéstől, hogy igazunk volt.

Végül hozzátette, hogy ha az új ítélet neki kedvez, abból rengeteg tanulságot kell levonni és valakinek magyarázatot kell adnia arra, hogy miért sértette meg az európai választópolgárok alapvető jogait. Puigdemont az idei EP-választásokon nem indul, ugyanis ismét pályázik a katalán elnöki székre. A katalóniai regionális választásokat május 12-én rendezik meg, Puigdemont pedig már át is tette székhelyét Belgiumból Dél-Franciaországba, hogy közelebb legyen otthonához. Akár megszerzi a katalán elnöki széket, akár nem, hamarosan hazatérhet Spanyolországba, mivel amnesztiát kap a Pedro Sánchez vezette szocialista kormánytól, így a hatóságok már nem tudják majd felelősségre vonni korábbi tetteiért.

Borítókép: Carles Puigdemont volt katalán elnök (Fotó: NurPhoto via AFP/Albert Llop)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.