További három nagyvárosban a kormánykoalíció polgármester-jelöltjei győztek Lengyelországban

A lengyel helyhatósági választások második fordulójában a kormánykoalíciót irányító Polgári Koalíció jelöltjei győztek Krakkóban, Wroclawban és Rzeszówban is a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készült, vasárnap este ismertetett exit poll eredmények szerint.

Forrás: MTI2024. 04. 22. 6:00
A tisztségért ismét induló Jacek Jaskowiak poznani polgármester voksol a helyhatósági választások második fordulójának napján, 2024. április 21-én egy poznani szavazóhelyiségben (Fotó: MTI/EPA/PAP/Jakub Kaczmarczyk)
A tisztségért ismét induló Jacek Jaskowiak poznani polgármester voksol a helyhatósági választások második fordulójának napján, 2024. április 21-én egy poznani szavazóhelyiségben (Fotó: MTI/EPA/PAP/Jakub Kaczmarczyk)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választások második fordulójában a szavazók azokban a körzetekben járultak az urnákhoz, amelyekben a két héttel ezelőtti első fordulóban a polgármesterjelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint ötven százalékát. Összesen 748 településen, ezen belül kilenc vajdasági központban szavaztak. Az Ipsos közvéleménykutató-cég a krakkói, a wroclawi és a rzeszówi polgármester-választásról készített exit pollt.

Ennek eredményei szerint a dél-lengyelországi Krakkóban Aleksander Miszalski, a Polgári Koalíció (KO) jelöltje győzött kihívójával, a balliberális körökhöz közel álló független jelölttel, Lukasz Gibalával szemben. A két jelölt közötti különbség azonban 2,2 százalékot tesz ki, így alacsonyabb az Ipsos által megjelölt statisztikai hibánál, a végeredmény ezért más is lehet.

A nyugat-lengyelországi Wroclawban Jacek Sutryk, a KO által támogatott, hivatalban lévő polgármester győzte le Izabela Bodnart, a szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Harmadik Út tömörülés politikusát.

A délkelet-lengyelországi Rzeszówban a várost eddig is irányító Konrad Fiolek, a KO politikusa győzött Waldemar Szumny, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) politikusa felett.

A végeredmények kihirdetését az országos választási bizottság legkésőbb keddre tervezi.

A 18 vajdasági székhely közül az április 7-i első fordulóban kilenc helyen, köztük Varsóban győzött a KO jelöltje, illetve a KO által támogatott független politikus. Lengyelországban 16 vajdaság van, de két vajdaságnak két-két székhelye van, az egyik a választott közgyűlésé, a másik a központi végrehajtó hatalmat helyben képviselő hivatalé.

A lengyel helyhatósági választásokon a polgármesterekről, valamint a háromszintű − községi, járási és vajdasági − önkormányzati szervek képviselőiről döntöttek.

Az első fordulóban a PiS párt a szavazatok 34,3 százalékát kapta, míg a KO a voksok 30,6 százalékát szerezte meg.

Az április 7-i eredmények alapján mind a 16 vajdasági közgyűlésben, valamint a járási és községi közgyűlésekben is eldőlt a mandátumeloszlás. A KO más kormánykoalíciós partnerekkel együtt 11, a PiS pedig legalább négy vajdaságot irányít majd. Egy vajdaságban nem kizárt egy PiS-többségű koalíció. A PiS viszont a járási önkormányzatokban szerzett fölényt.

 

Borítókép: A tisztségért ismét induló Jacek Jaskowiak poznani polgármester voksol a helyhatósági választások második fordulójának napján, 2024. április 21-én egy poznani szavazóhelyiségben (Fotó: MTI/EPA/PAP/Jakub Kaczmarczyk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.