Újabb hajót támadtak meg a jemeni húszi lázadók az Ádeni-öbölben

Az Irán támogatását élvező jemeni síita húszi lázadók csütörtökön közölték, hogy célba vették az Ádeni-öbölben elhaladó MSC Darwin hajót, ezzel folytatva a vörös-tengeri kereskedelmi hajózás elleni támadásokat.

Forrás: MTI2024. 04. 26. 13:11
Illusztráció
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jahja Szarea katonai szóvivő azt is állította, hogy számos rakétát indítottak Eilat izraeli kikötőváros felé is. A libériai zászló alatt közlekedő MSC Darwin VI a támadás idején Áden és Dzsibuti között hajózott, de a svájci székhelyű MSC egyelőre nem erősítette meg, hogy ezt a hajót támadás érte volna.

Az Egyesült Államok közel-keleti műveleteiért felelős Középső Parancsnokság pénteken jelentette: észlelték, hogy Jemen húszik által uralt területei felől kilőttek egy hajó elleni rakétát az Ádeni-öböl felé, továbbá a régióban az amerikai csapatok sikeresen megsemmisítettek egy távirányítású vízi járművet és egy pilóta nélküli légi járművet.

 A húszik tavaly november óta mintegy ötven hajót támadtak meg, egyet eltérítettek, míg egy másikat elsüllyesztettek. A támadások azonban egyre ritkábbak egyfelől az Egyesült Államok válaszcsapásai, másfelől a területen közlekedő kereskedőhajók számának csökkenése miatt, miután sok vállalat inkább körülhajózza Afrikát, annak ellenére, hogy ez sokkal költségesebb és időigényesebb is.

 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.